NL14038 ontvangt B’SATTRAC SSTV AWARD nummer 0001

NL14038 ontvangt B'SATTRAC SSTV AWARD nummer 0001Op 22 juni 2021 ontving de webredactie een bericht via de Facebook pagina: “Een eer om als luisteramateur dit Award te krijgen 0001”. Daar is de webredactie het helemaal mee eens en NL14038, John van Voorst gevraagd om zijn ervaringen met ons te delen. Maar natuurlijk niet zonder de felicitaties aan het adres van John. Zo zie je dat experimenteel radio-onderzoek niet alleen voor zendamateurs is weggelegd. Maar ook voor luisteramateurs een leuke en interessante hobby is. Luisteramateur kun je worden zonder te leren voor een examen en kan al met relatief eenvoudige middelen. VERON heeft een NL-commissie die speciaal in het leven is geroepen voor de luisteramateur.

NL14038 na 15 jaar weer actief

Na een pauze van 15 jaar is John inmiddels weer 7 maanden actief als luisteramateur. Met een antenne op het balkon op de eerste verdieping valt de ontvangst niet tegen.

Ga eerst op onderzoek uit op internet, alles is te vinden via YouTube & Google. Koop niet gelijk een antenne van honderden euro’s en dure radio’s. Als beginner doe het rustig aan voor een paar honderd euro kom je al heel ver.

John herontdekte SSTV dat hij met zijn SDRplay, MFJ-loop en 2m/70cm rondstraler ontvangt. Veel software dat aangeboden wordt voor het decoderen van SSTV is gratis te downloaden. Enkele programma’s die je kunt gebruiken voor het ontvangen van SSTV-beelden zijn; MMSSTV, RX-SSTV, Blackcat-SSTV en MixW.

SSTV ontvangen, John NL14038 legt het uit

RX-SSTV 2021-jun-21 10:15:41

Vanaf 21 tot en met 26 juni 2021 was het weer mogelijk om SSTV-beelden te ontvangen die vanaf het ISS werden uitgezonden. De uitzendingen zijn, zoals we gewend zijn, op 145.800 MHz in de mode FM. Het ISS heeft een omloop van 91 minuten en met een beetje geluk kun je 2 á 3 foto’s per omloop ontvangen. Maar let op want niet alle foto’s zijn perfect. Het ontvangen van deze SSTV-beelden kan al met een RTL-SDR dongel van iets meer dan € 10 en een laptop, tablet of PC.

NL14038: Wat een geluk NR 0001 award te hebben ontvangen van B’SATTRAC uit North Sulawesi Indonesia. Super blij mee.

John NL14038 instellingen SSTV ontvangst

Instelling die John met SDRuno gebruikt tijdens de SSTV uitzendingen van het ISS:

  • Mode NFM en filter op 2200
  • Geluid staat 20% open (beetje mee spelen in het begin)
  • In het Menu EXW (DX Control), start met de AFC zodra de uitzending begint. Het ISS vliegt met 28.000 km/u op ongeveer 400 km hoogte voorbij. De AFC houdt deze op de frequentie en compenseert de doppler.

Blij met ondersteuning van zendamateurs

John NL14038 geeft aan dat hij heel blij is met de medezendamateurs die de luisteramateurs een hard onder de riem steken. SWL-rapporten worden graag gezien en eQSL kaarten komen regelmatig binnen met bevestigingen van over heel de Wereld. John heeft al meer dan 1000 bevestigingen ontvangen sinds november 2020.

SSTV vanuit het ISS ontvangen ook leuk op school

Hoe leuk is het om leerlingen kennis te laten maken met radiotechniek en dan de SSTV-uitzendingen van het ISS te gebruiken als onderwerp. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA publiceerde op 7 juli 2020 een aantal YouTube-video’s over de ontvangst van SSTV-beelden van het ISS. De eerste video, van zestien minuten, bespreekt onder andere  de volgende onderwerpen:

  • Wat is SSTV?
  • Wat is amateurradio?
  • Welke baan volgt het ISS rond de aarde?
  • Hoe kun je vaststellen wanneer je het signaal van het ISS kunt ontvangen?

In aparte video’s wordt vervolgens besproken hoe je op de verschillende platformen (Windows, Mac, Android, Raspberry Pi, …) de SSTV-beelden kunt ontvangen.

Meer informatie

Met dank aan John van Voorst, NL14038