YOTA-Online 6: QRV met CW

YOTA-online qrv met cwAfgelopen donderdag 28 oktober 2020 was alweer de zesde YOTA-Online: QRV met CW. Omdat de coronapandemie bijeenkomsten zoals het YOTA-zomerkamp onmogelijk maakt zijn er maandelijkse online-bijeenkomsten. Deze YOTA-Online-sessies duren 1-1.5 uur. Ze vinden een keer per maand plaats op een donderdag om 19:00 UTC. Elke sessie heeft een eigen onderwerp en ook is er elke keer een verloting. Onderwerpen, die tot nu toe voorbij kwamen zijn onder andere YOTA-zomerkampen, December YOTA-maand, en nu dus QRV met CW. Elke sessie heeft een live-stream en is daarna terug te kijken. Onder ander op het YouTubekanaal van Ham-YOTA. Maar hoe wordt je QRV met CW?

Morse leren

De video vertelt eerst over de geschiedenis van morse en de evolutie van seinsleutels. Ons huidige internationale morsealfabet is gestandaardiseerd dor de ITU in 1865. Daarna neemt Phillip DK6SP ons mee in de methodes om morse te leren. Leer de muziek, het ritme van de tekens, tel geen dots en dahs. Visualiseren van de tekens helpt ook, evenals het leren van de q-codes. Het succes zit in het vaak doen van korte sessies, dat is namelijk beter dan minder vaak lange trainingsessies doen. Doe het regelmatig, drie tot vier keer per dag maximaal 10 minuten. Gebruik bijvoorbeeld de G4FON trainer op een computer, die is vrij online verkrijgbaar. Voor Android of iPhone is er de app van IZ2UUF, die gebruikt maakt van de Koch-methode. En dan is er nog LCWO.net door DJ1YFK, een online-trainer ook met de Koch-methode.

Maak je eigen seinsleutel

YOTA Online QRV met CWVervolgens leer je van Gustav SA7GGO om je eigen seinsleutel te maken met paperclips, een soldeerbout, een tang, een audiokabel met plugjes en een appel! En daarna vertelt Tommy HA8RT alles over High Speed Telegrafie (HST). Op 1:01:18 in de video toont hij enkele videos, die laten zien hoe je dat doet: nemen en seinen van High Speed telegrafie.

Philipp DK6SP nieuwe voorzitter

Er is ook nog tijd besteed aan de recente bestuurswissel op de IARU-R1-vergadering. Lisa, PA2LS neemt na 9 jaar afscheid om plaats te maken voor een nieuwe generatie. Philipp DK6SP is de nieuw-benoemde voorzitter van de Werkgroep Jeugd en Jongeren van IARU-R1. Vice-voorzitter is Markus DL8GM.

Waar

De YOTA online Sessions worden live gestreamd via onderstaande YouTube, Facebook en Twich kanalen.Verder proberen we te streamen via de geostationaire QO-100-satelliet in DATV-modus.
Hier zijn de links naar onze kanalen.

Youtube – https://www.youtube.com/hamyota
Twitch – https://www.twitch.tv/hamyota
Facebook – https://www.facebook.com/hamyota

Eerdere afleveringen

Mocht je eerdere afleveringen gemist hebben, geen probleem. Het is namelijk eenvoudig ze terug te zien. Kijk gewoon op het YouTubekanaal van YOTA Online en kijk wat je wil zien.

We hopen je te mogen verwelkomen bij de show!

__________________________________________________________________________

Youngsters On The Air is een initiatief van IARU Regio 1

We zijn ook te bereiken op pr@ham-yota.com

Volg ons op ham-yota.com en like ons op Facebook, Twitter, Instagram en Youtube