Instructievideo’s voor beginnende radioamateurs bij RSGB

Instructievideo's voor beginnende radioamateurs bij RSGBVoor beginnende radioamateurs is een serie instructievideo’s beschikbaar op de website van de Britse vereniging van zendamateurs RSGB. Ze maken deel uit van de serie ‘bruikbare praktische vaardigheden voor beginnende zendamateurs’. Ze maken ook deel van de ‘Get on the air to care’ -campagne samen met de Britse National Health Service NHS. Daarmee ondersteunen ze het welbevinden onder de leden van de radioamateur-gemeenschap. Tenslotte verhinderen de coronamaatregelen ook bijeenkomsten van radioamateurs.

Zes instructievideo’s voor beginnende radioamateurs

Er zijn zes instructievideo’s met een duur van 7 tot 20 minuten. Verschillende onderwerpen komen aan bod. Onder andere de constructie van een Slim Jim antenne, een simpele balun of het solderen van een PL-259-plug. Meer geavanceerd is het afstemmen van een dipole met een Nano-VNA. Verder een audio-interface en een CAT-control interface voor de zendontvanger.

Slim Jim antenne

Met behulp van de Slim Jim and J Pole Calculator van M0UKD rekent de 15-jarige Henry-James Robinson, M7HJR de maten uit voor een 2-meter Slim Jim antenne. De Slim Jim maakt hij vervolgens van 450 ohm lintlijn, ook wel ladderlijn of kippenladder genaamd.

Een simpele balun

Rob, M0VFC leer Lee, M7MUT een balun te maken. Een balun transformeert een gebalanceerde lijn naar een ongebalanceerde lijn, en omgekeerd. Bijvoorbeeld van kippenladder naar coax. Ze wikkelen een coaxkabel op een ringkern om een simpele balun te maken.

Solderen van een PL-259-plug

In de derde aflevering soldeert Lee, M7MUT met hulp van Rob, M0VFC een PL-259-plug aan een RG-58 coaxkabel.

Dipool afstemmen met een Nano-VNA

In de vierde video laat Rob, M0VFC aan Lee, M7MUT  zien hoe je een dipole afstemt met een Nano-VNA. Rob heeft namelijk een 20-m-dipool gebouwd. Nu moet de antenne alleen nog precies op maat gemaakt worden. Samen doorlopen ze de procedure van calibratie en meting. Daarmee lukt het de antenne af te stemmen.

Audio-interface

Jenny, M6JUT, leert een audio-interface voor de computer te maken, waarmee ze de radio verbindt met de computer. Helaas gaat het even mis, maar ook daar leer je van. Daarna lukt het met WSJT-X een QSO in digitale mode te maken met Rob, M0VFC.

CAT-control interface

Dave, M7WUT leert hoe CAT-interface te maken. Daarmee kun je de zendontvanger besturen met een computer. Rob, M0VFC maakt gebruik van een USB-naar-serieel-converter om een Yaesu-radio verbinden met een COM-poort van de computer. Vervolgens laat hij zien hoe bijvoorbeeld dxlog meteen weet welke band en welke frequentie de radio op staat als je een QSO logt. En omgekeerd werkt het ook!

Bron: RSGB