Wekelijkse D-STAR ronde gaat door met twee rondeleiders

Wekelijkse D-STAR ronde gaat door met twee rondeleidersJurgen, ON3JVB en John, PA6E verzorgen vanaf aanstaande dinsdag 23 maart de wekelijkse D-STAR ronde. Bert PE1KZU en Tom PA2TSL gaan zich meer concentreren op hun activiteiten op System Fusion. Bert en Tom hebben zich lange tijd voor D-STAT ronde ingezet. Heel erg bedank, Bert en Tom voor jullie inzet. Maar zullen regelmatig te horen zijn met System Fusion waar elke zondagavond ook een ronde plaatsvindt.

D-STAR ronde nieuwe stijl

De D-STAR-ronde nieuwe stijl zal vooral gaan over techniek. Voorop staat dat radioamateurs in de ronde alle vragen kunnen stellen over bijvoorbeeld de instellingen van de apparatuur en de mogelijkheden van D-STAR. Daarnaast beperken we ons qua techniek niet meer alleen tot D-STAR en tot digitale modes. Alle onderwerpen uit de zendamateurhobby komen aan de orde. Onderwerpen over D-STAR krijgen wel enige voorrang.

Voorop staat uitleg over D-STAR

In tegenstelling tot de andere digitale spraakmodi is het D-STAR-systeem veel meer uitgebreid met zaken die achteraf door individuele amateurs, de gebruikers zelf zijn bedacht. Niet altijd is dat door verschillende mensen in verschillende periodes samengestelde patchwork even goed gedocumenteerd. Veel van de later toegevoegde zaken staan bijvoorbeeld niet in de handleidingen van de apparatuur. Onder andere omdat ze niet wereldwijd overal hetzelfde in gebruik zijn. De later gecreëerde uitbreidingen zijn dikwijls juist ook de leukste en de interessantste om eens wat mee te doen en te experimenteren. Voor vragen over de uitbreidingen kun je bij de D-STAR-ronde terecht. Dat kunnen zowel concrete vragen zijn over hoe je met de apparatuur iets moet gebruiken, als een vraag waarvoor een bepaald iets dient of wat de achtergrond ervan is.

D-STAR vormt samen met FreeDV de enige twee van de digitale spraakmode’s die door de amateurs zelf zijn bedacht. D-STAR is net na de eeuwwisseling ontworpen door de Japanse amateurvereninging JARL. Maar en later is deze mode door ICOM en daarna ook KENWOOD in amateurapparatuur geïmplementeerd.

Inmelden bij de D-STAR ronde

Inmelden voor de ronde kan vanaf aanstaande dinsdag, behalve via de D-STAR-ether, ook weer via internet. Dat kan zowel via Mattermost van de Stichting Scoop als via IRC. Wanneer je in het verleden al op Mattermost aanwezig was om je in te melden is het makkelijk. In plaats van de discussie over D-STAR op Mattermost kun je dan gaan naar de discussie Daily Minutes. Er is voor die discussie niet opnieuw een aanmelding nodig. Als je IRC hebt, kun je ook op die manier meedoen. Het serveradres is dan dm.shorties.be en het kanaal #dailyminutes.  Je kunt daar ook de rest van de week terecht. Jurgen en John zijn er niet altijd, maar er zijn bijna altijd mensen aanwezig met enige ervaring met D-STAR.

Wekelijkse D-STAR ronde

De D-STAR-ronde vindt wekelijks plaats op

  • dinsdagavond vanaf 20.30 uur
  • op de landelijke reflectors van Nederland, bijvoorbeeld XRF088B.

D-STAR ronde ook voor de luisteramateur beschikbaar

Meeluisteren naar de ronde kan ook zonder D-STAR-apparatuur. Bijvoorbeeld via de D-STAR-player site van Frans, www.pd4fmj.nl. Maar ook met enkele smartphone-apps, bijvoorbeeld DroidStar.

Met dank aan John PA6E