ARISS contact met Spaanse school geslaagd

ARISS Chris Cassidy met Spaanse school geslaagd

Foto: NASA

ISS Commander Chris Cassidy KF5KDR verzorgde een ARISS multipoint telebridge radiocontact met een Spaanse school. Het contact vanuit het ISS met studenten van de Pedro de Valdivia in Villanueva de la Serena kwam tot stand op 16 juni 2020. De Spaanse leerlingen konden vanuit hun huis telefonisch met Chris Cassidy KF5KDR communiceren. ON4ISS in België verzorgde de verbinding met het ISS. Een groot aantal radioamateurs was paraat op het afgesproken ogenblik om te luisteren. De downlink-signalen zouden immers hoorbaar zijn in grote delen van West-Europa op 145.800 MHz smalband FM.

Jesper ON3JH uit Oostende heeft een stukje opgenomen met een Diamond X-30 omni antenne op het dak.

Ook Sylvain F4CWZ heeft ruim 8 minuten van het ARISS contact met de Spaanse school op Youtube gezet. Daarnaast kun je op Youtube een livestream van het ARISS radiocontact bekijken. Hiermee kun je wel zeggen, dat het ARISS contact met de Spaanse school is geslaagd.

APRS ballon race over de VSHet multipoint telebridge schoolcontact via amateurradio

Het multipoint telebridge schoolcontact via amateurradio is een vrij nieuw concept van de ARISS. Omdat in dit coronatijdperk leerlingen thuis moeten leren is in april dit idee ontwikkeld. Een grondstation maakt de verbinding met het ISS. Vervolgens stuurt dit grondstation de verbinding door naar de individuele studenten en hun leraren. Onder leiding van de leraar kunnen de studenten vervolgens vragen stellen aan de astronauten. Dit concept is nu al enkele malen succesvol getest.

Met een zeer beperkte investering in amateurradioapparatuur kunnen radioamateurs, inclusief studenten die toegang hebben tot amateurradiostations in een klaslokaal, individueel contact maken met astronauten aan boord van het ISS. Dit kan ondermeer door het gepubliceerde omloopschema te volgen.

Amateurradio in het internationale ruimtestation (ARISS)

ARISS laat studenten over de hele wereld de spanning ervaren om rechtstreeks met bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS te communiceren. Eveneens betrekt dit studenten over de hele wereld bij radiotechnologie via amateurradio. Amateurradio samen met het internationale ruimtestation (ARISS) inspireert studenten over de hele wereld om interesses en carrières na te streven op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Leven aan boord ISS

ARISS multipoint telebridge contact met Spaanse schoolStudenten leren over het leven aan boord van het ISS. Zij verkennen via ARISS anderzijds de aarde vanuit de ruimte door middel van wetenschappelijke en wiskundige activiteiten. Daarmee biedt ARISS  de schoolgemeenschap (studenten, docenten, gezinnen en leden van de schoolgemeenschap) talrijke kansen om meer bewust te worden van de substantiële voordelen van bemande ruimtevaart. Daaronder ook de verkenning en ontdekking die plaatsvinden tijdens ruimtevaartreizen. Studenten hebben tenslotte de mogelijkheid om te leren over ruimtetechnologieën en de technologieën die betrokken zijn bij ruimtecommunicatie en ook amateurradio.

Doelen van het ARISS-programma

  • Interesse wekken in vakken voor wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) en in STEM-carrières bij jongeren.
  • Studenten, docenten en het grote publiek een educatieve kans bieden om meer te weten te komen over ruimteverkenning, ruimtetechnologieën en satellietcommunicatie.
  • Studenten, docenten en het grote publiek een educatieve mogelijkheid bieden om via amateurradio meer te weten te komen over draadloze technologie en radiowetenschap.
  • Een mogelijkheid bieden voor experimenten met amateurradio en evaluatie van nieuwe technologieën.
    Zorg voor een noodcommunicatiesysteem voor NASA en de ISS-crew.
  • De bemanning van het ISS voorzien van een ander middel om rechtstreeks te communiceren met een grotere gemeenschap buiten het ISS, inclusief vrienden en familie.

Meer informatie over ARISS vindt u hier.

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ