ARRL’s Logbook of The World bevat 1 miljard QSO-records

Logbook of The World (LoTW)Op 19 december 2018 zijn meer dan 1 miljard contactgegevens ingevoerd in Logbook of The World (LoTW). En hoewel de 1 miljard QSO records uiteraard een belangrijke mijlpaal vertegenwoordigen, is zeker een even belangrijkere mijlpaal de 187 miljoen contacten die via LoTW tijdens de 15-jarige geschiedenis ervan zijn bevestigd geworden.

Logbook of the World (LoTW) is een webgebaseerde database die gratis wordt geleverd door de American Radio Relay League (ARRL). LoTW is in gebruik om contacten (QSO’s) onder radioamateurs wereldwijd te implementeren. Met behulp van LoTW kunnen radioamateurs contacten (QSO’s) claimen en verifiëren die ze met andere amateurs wereldwijd hebben gemaakt.

Het één miljardste record is geüpload door het station 7X3WPL (de Sahara DX Radio Club) om 23u32 UTC voor een 20-meter SSB contact met Davide Cler IW1DQS dat plaatsvond op 28 december 2016. Deze upload resulteerde in een QSL match.

LoTW

LoTW debuteerde in 2003. Aanvankelijk kende LoTW een erg trage start, maar toch groeide het gebruikersaantal ervan evenwel jaarlijks geleidelijk tot ongeveer 5000 radioamateurs. Regelmatig is het systeem verbeterd en aangepast. Aanvankelijk begrepen veel gebruikers niet volledig wat LoTW precies doet voor hen of hoe het uploaden van de radiocontacten nu eigenlijk moest. Ook vonden vele amateurs dat het openen van een account erg omslachtig is. Nooit echter ging tijdens deze 15-jarige geschiedenis ook maar één QSO-record verloren, en dit omdat LoTW een slimme redundante back-upprocedure gebruikt.

Logbook of the World (LoTW) is een gratis online service waarmee u:

  • elektronisch al uw contacten (QSO’s) kunt loggen ter bevestiging
  • al uw ingediende QSO’s online bekijken en ook de daaruit resulterende bevestigingen (QSL’s)
  • uw vooruitgang voor de DXCC, VUCC, WAS, WAZ en WPX awards online kunt bekijken
  • elektronisch uw bevestigingen kunt voorleggen voor creditering voor de DXCC, VUCC, WAS, WAZ en WPX awards

Informatie

Wie nog geen gebruik maakt van LoTW vindt alle informatie via:
https://lotw.arrl.org/lotw-help/
https://lotw.arrl.org/lotw-help/frequently-asked-questions/

Het LoTW-systeem legt de nadruk op veilige verificatie met behulp van een cryptografische sleutel. Het computergebaseerd logboek van een radioamateur (in ADIF formaat of in Cabrillo formaat) moet worden “ondertekend” met behulp van een sleutel verkregen van de ARRL. Logboekgegevens omvatten roepnamen en locaties van radiostations, contacttijd, frequentie en bedieningsmodus. De ARRL wijst dergelijke sleutels toe aan radioamateurs die voorkomen in de licentiegegevensbank van de Amerikaanse FCC of aan niet-Amerikaanse amateurs die een correct identiteitsbewijs kunnen leveren.

Trusted QSL

Zodra een logbestand is ondertekend met behulp van ARRL’s “Trusted QSL” (of equivalent) programma, wordt dit logbestand geüpload naar de ARRL-server en definitief ingevoerd in de database.

De vergelijking van logboekrecords in de LoTW-database gaat automatisch. Wanneer een radiocontact op een bepaald tijdstip, mode en frequentieband wordt bevestigd door beide radioamateurs (die beiden hun log moeten hebben ingediend) wordt een “QSL” gedeclareerd.

De LoTW QSL is puur elektronisch. Er is geen papieren bevestiging.

Een geregistreerde radioamateur kan inloggen op de LoTW-website om zijn of haar gelogde QSO’s en de geverifieerde QSL’s te bekijken.

Onlangs (op 19 december 2018) heeft de LoTW-server de volgende informatie verstrekt:

LOTW Statistieken

1.000.003.855 QSO-records die zijn ingevoerd in het systeem
187.798.390     QSO-records die hebben geresulteerd in een QSL-record
112.824            Gebruikers die zijn geregistreerd in het systeem
165.239            Certificaten die actief zijn
18.724.655       Gebruikersbestanden die zijn verwerkt

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ