Lezing op 2 december over maanmissie Longjiang-2

Reinhard Kühn voor zijn antenne
Foto: Sven Geißler

Nog steeds wordt Reinhard Kühn (DK5LA) op conferenties en congressen uitgenodigd om presentaties te verzorgen over de Longjiang-2-maanmissie in 2018 en 2019.

Vanaf 2018 berichtten wij veelvuldig over deze missie van de satelliet Longjiang-2 in zijn tocht rondom de maan. Reinhards amateurstation fungeerde destijds als grondstation voor de uplink. Hij was daartoe met zijn indrukwekkende EME-antenne uitstekend toegerust.

Op donderdag 2 december om 17:30 uur geeft Reinhard de lezing ‘Amateurfunk trifft Mondmission‘ bij het Instituut voor Ruimtevaartsystemen van de Universiteit van Stuttgart. Deze Duitstalige lezing is voor iedereen via Webex online te volgen.

DK5LA en de Longjiang-2-missie

In 2018 werd DK5LA teamlid van de Chinese maanmissie Longjiang-2. Zijn opdracht was om als Europees grondstation commando’s te sturen naar de Longjiang-2. Naast het Chinese Harbin Institute of Technology (HIT), de initiatiefnemer van de missie, was DK5LA de enige die de sleutelbestanden ontving om als uplink-station te mogen uitzenden. Veel andere deelnemers fungeerden als downlink-stations. Een hele belangrijke daaronder was de Radiotelescoop Dwingeloo, met zijn ontvangstschotel met een diameter van 25 meter.

Sensationele beelden
Eclips vanaf Longjiang 2 (DSLWP-B)

Eclips gezien vanaf Longjiang-2
Foto: HIT, Camras, Reinhard Kühn

Tot de belangrijkste successen van de missie behoren onder andere de sensationele beelden van de zonsverduistering van 2 juli 2019 boven de Stille Zuidzee, voor het eerst gefotografeerd vanuit het maanperspectief. Hier was wereldwijde aandacht voor.

Eerste amateurverbinding via een satelliet in maanomloopbaan

Op 1 juli 2019 maakten DK5LA en BY2HIT (Harbin Institute of Technology) de eerste tweeweg-amateurverbinding ooit via een satelliet in een maanomloopbaan. Deze first zal als een nieuwe mijlpaal de radiogeschiedenis ingaan.

Op 31 juli 2019 kwam er een einde aan de Longjiang-2-missie: de satelliet stortte – zoals vooraf gepland – aan de achterzijde van de maan neer en veroorzaakte daarbij de zevende kunstmatige krater op de maan.

Toegangsgegevens voor de lezing op 2 december

De presentatie ‘Amateurfunk trifft Mondmission‘ maakt deel uit van de evenementencyclus ‘Raumfahrt aus Leidenschaft‘ van het Instituut voor Ruimtevaartsystemen van de Universiteit van Stuttgart, en is op  2 december vanaf 17:30 uur online te volgen via het WebEx-platform.

De toegangsgegevens zijn dan als volgt:

  • Link naar de presentie: WebEX Uni Stuttgart
  • Toegangscode (Event-Kennummer): 2730 147 5779
  • Wachtwoord (Event-Passwort): MuNk6MvjQ63
  • Wachtwoord voor discussiedeelnemers: 2xC7Pt8C7Yf