ARISS contact met Don Bosco in België gepland

ARISS contact met België

Chris Cassidy. Foto: NASA

ARISS plant een Multipoint Telebridge Contact met de Don Bosco school in België op vrijdag 10 juli 2020. Vanuit het ISS spreekt Chris Cassidy KF5KDR dan met studenten van het Don Bosco Haacht Technisch en Beroepsonderwijs in Haacht, België. Door middel van internet en het amateurradiostation AB1OC communiceren de studenten vanuit hun huis met het ISS. Het contact is gepland op vrijdag 10 juli 2020 om ongeveer 19.49 UTC, maar gaat alleen door als Chris op dat moment geen dringender taken heeft. Echter, de Downlink-signalen zijn  in Europa niet hoorbaar! Ofschoon, het evenement wordt wel uitgezonden op YouTube.

Vragen van de studenten

Dit zijn de vragen die de studenten hebben voorbereid voor het ARISS contact met België:

1. Siebe (19): Hoe weet je hoe laat het is? Bestaat er ook dag en nacht in het ruimtestation?
2. Denis (20): Wat zijn de moeilijkheden in de ruimte bij het aantrekken van kleding?
3. Kwinten (16): Waarom zou je buiten het ISS gaan? Hoeveel van jullie kunnen tegelijkertijd vertrekken?
4. Dries (18): Welke antropogene invloeden of door de mens veroorzaakte structuren op aarde kun je vanuit de ruimte waarnemen?
5. Renske (17): Mag je onmiddellijk terug naar de aarde in geval van een familiegerelateerde noodsituatie?

6. Janna (17): Is het mogelijk om aan boord van het ISS bruisend water te drinken?
7. Hanne (16): Wat voor soort experimenten doe je in de ruimte en bevatten ze soms dieren?
8. Paul (18): Waarom zou het ISS van koers veranderen en hoe snel kan dat?
9. Antoine (18): Heeft u ooit problemen gehad met zuurstof, druk of vuur aan boord en hoe kunt u dergelijke problemen oplossen?

Wat doe je met je vrije tijd?

10. Karel (18): Wat doe je als je vrije tijd hebt?11. Lander (16): Hoe voelde je je toen je vertrok?
12. Siebe (19): Hoe verschillen de kwaliteit en duur van je slaap in het ISS van wat je op aarde gewend bent?
13. Denis (20): Wordt u continu in de gaten gehouden wanneer u zich in het ISS bevindt?
14. Kwinten (16): Denk je dat er buitenaardse organismen bestaan?
15. Dries (18): Verandert SpaceX de manier van leven in het ISS?

16. Renske (17): Hoe lang kun je in het ISS blijven?
17. Janna (17): Voelt de lucht in het ISS vochtig of warm aan? Heeft het een geur?
18. Hanne (16): Welke persoonlijke bezittingen neem je mee naar het ISS?
19. Paul (18): Kun je andere satellieten in een baan om de aarde zien?
20. Antoine (18): Wat doe je met was en afval aan boord van het ISS?

Don Bosco Haacht

Don Bosco Haacht is een katholieke middelbare school opgericht door de Salesianen van Don Bosco, met ongeveer 2.200 leerlingen. De school ligt op 15 km ten NO van Brussel in België. Zo ligt het in een groene omgeving met ook voldoende ruimte voor het beoefenen van sport en ontspanning. De school bestaat uit 7 gebouwen die onder andere worden gebruikt voor onderwijs, administratie, laboratoria voor wetenschappen en werkvloeren om de beroepsvakken te oefenen.

Het verzorgingsgebied is niet alleen lokaal, maar voorziet ook in de behoeften van de driehoek Brussel, Leuven en Mechelen. Vanuit deze steden gaan de meeste leerlingen met het openbaar vervoer naar de school. De leerlingen die in de omgeving wonen komen daarnaast meestal met de fiets of te voet.

Academische, technische en beroepskwalificaties

Onze school, opgericht in 1961, biedt een breed spectrum aan onderwijsgebieden die werken met academische, technische en beroepskwalificaties. Leerlingen krijgen ook de kans om betrokken te zijn bij (internationale) buitenschoolse activiteiten zoals sportcompetities (Uppingham, Salesiaanse spelen), STEM-projecten en een uitwisselingsproject met een Indiase zusterschool in Pondicherry. Het pedagogische idee van Don Bosco biedt een breed scala aan activiteiten tijdens de lunchpauze.  Zoals sportfaciliteiten, het spelen van muziek en het spelen van bordspellen. Daartoe is de betrokkenheid van de leraar, dicht bij de leerlingen, erg belangrijk.

ARISS

Amateurradio op het International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradio-verenigingen en de ruimteagentschappen die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn sponsors de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL) en de ISS National National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Het primaire doel van ARISS is om de verkenning van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde te bevorderen door via amateurradio geplande contacten te organiseren tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten leren studenten, opvoeders, ouders en gemeenschappen over ruimte, ruimtetechnologieën en amateurradio. Het ARISS contact met België draagt daaraan bij.
Voor meer informatie, zie www.ariss.org.

Gaston Bertels ON4WF

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ