Kort radioamateurnieuws – week 13, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 15 april: VERON PACCdigi Contest 2023;
  2. 1 – 2 april: Propagatietesten in de lage VHF-banden (32 – 36 MHz);
  3. VERON Gouden Speld voor Ron Kuijper (PE8E); 
  4. FreeDV-project ontvangt een subsidie van $420.000,- 
  5. T-shirts VERON Pinksterkamp 2023 te bestellen.

Kort radioamateurnieuws

1. 15 april: VERON PACCdigi Contest 2023

Dit jaar zal de door de VERON gesponsorde PACCdigi Contest plaatsvinden op 15 april vanaf 07:00 UTC tot 19:00 UTC.  In de PACCdigi Contest 2023 werkt iedereen wereldwijd met iedereen. Er zijn drie verschillende klassen waarin deelgenomen kan worden: alleen FT8/FT4, alleen RTTY en MIX, de combinatie van deze twee modes. Lees in verband hiermee vóór de contest de regels goed door.

Door een update van de software is het met de laatste versie van WSJT-X mogelijk de provincie-afkortingen te gebruiken als contest exchange. Bekijk all details over de contest op de speciale website: VERON PACCdigi Contest 2023. De knoppenbalk bovenaan de pagina geeft toegang tot de verschillende rubrieken, waaronder de contestregels: PACCdigi Contest 2023 regels.

2. 1 – 2 april: Propagatietesten in de lage VHF-banden (32 – 36 MHz)

Op zaterdag 1 en zondag 2 april 2023 zal EI9KP meer propagatietests uitvoeren, maar dit keer op vijf frequenties van 32 MHz tot 36 MHz. Zijn bewaakte 1-Watt-baken zal werken van 08:00 UTC tot 19:00 UTC op beide dagen. Het doel van deze tests is de F2-laag-propagatie op dit punt in de zonnecyclus te onderzoeken. Er is ook een mogelijkheid van enige Sporadische-E-propagatie.

EI9KP schrijft: “Het testbaken is nu een tijdslotbaken en kan voor elk tijdslot op een andere frequentie zenden, van 32MHz tot 36MHz. Er zijn vijf tijdsloten beschikbaar, namelijk de minuten [00], [01], [02], [03] en [04].  Elk tijdslot heeft de volgorde: 2*FT8, 2*CW gevolgd door een korte draaggolf.  De tijdsloten worden herhaald na 5, 10, 15, enz. minuten.

Kijk voor de details op het blog van EI9KP: EI9KP to carry out Low-Band VHF Propagation Tests on Sat 1st & Sun 2nd Apr 2023.

3. VERON Gouden Speld voor Ron Kuijper (PE8E)

Ron Kuijper (PE8E) ontvangt de VERON Gouden Speld

Tijdens een drukbezochte clubavond van de afdeling Veron A22 in ’t Weverke te Schimmert kreeg Ron Kuijper (PE8E) op 23 maart 2023 door Rene Plug (PA3ECL), afgevaardigde van het hoofdbestuur van Veron Nederland, de Veron Gouden Speld opgespeld.

In het begeleidend praatje voorafgaand aan de uitreiking werd de langdurige inzet van Ron voor de afdeling geroemd.

Met een korte onderbreking is Ron inmiddels ruim 20 jaar bestuurslid en penningmeester van de afdeling. Daarnaast is hij al jaren een van de gewaardeerde leiders van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde, een actieve beheerder van de agenda op de afdelingswebsite met amateuractiviteiten en een lopende vraagbaak m.b.t. uitgegeven amateurpublicaties. Daarnaast onderhoudt hij actief veel internationale contacten, waardoor het hem regelmatig lukt om sprekers over te halen voor het verzorgen van lezingen. Ook is Ron altijd bereid om met materiaal en tijd bij een Jota of Velddag ondersteuning te bieden.

Alle, eveneens verraste, aanwezigen lieten via een dik applaus hun waardering blijken voor deze sympathieke erkenning door onze vereniging voor de langdurige inzet van Ron.

Namens VERON Zuid-Limburg,
Tom Koeken (PC5D), voorzitter VERON Zuid-Limburg

4. FreeDV-project ontvangt een subsidie van $420.000,-

CW includedFreeDV is een digitale spraakmodus met lage bitsnelheid voor HF-radio, ontworpen door amateurs voor amateurs. Oorspronkelijk ontwikkeld door David Rowe (VK5DGR) werkt nu een internationaal team van radioamateurs samen aan het opensourceproject.

Het project ontvangt nu een subsidie van €420.000,- van de stichting Amateur Radio Digital Communications Foundation (ARDC). Volgens een persbericht van ARDC is het doel om “de weg vrij te maken voor brede toepassing van een echt opensource, volgende generatie digitaal spraaksysteem voor HF-radio”.

Een deel van de financiering gaat naar het inhuren van ontwikkelaars van digitale signaalverwerking. Samen met vrijwilligers van het FreeDV-project zullen zij werken aan de verbetering van de leesbaarheid van digitale spraak die onder slechte HF-omstandigheden over een SSB-kanaal wordt uitgezonden. Het plan is om de werking bij een lage signaal-ruisverhouding te verbeteren en de spraakkwaliteit te verhogen. Het team hoopt bovendien dat FreeDV in sommige commerciële producten zal worden geïntegreerd.

Meer informatie

5. T-shirts VERON Pinksterkamp 2023 te bestellen

Het T-shirt voor het VERON Pinksterkamp is in bestelling. Een nieuwe kleur, maar met de bekende logo’s. De Pinksterkamp-organisatie heeft een groot aantal shirts besteld met de maten XS, S, M, L, XL, XXL en 3XL in dames- en herenuitvoering.

Wil je zeker weten dat je maat er nog is, reserveer deze dan door een email te sturen naar vpk@plantagie.org. Bekijk alle details op de speciale website van het Pinksterkamp: T-shirts VERON Pinksterkamp 2023.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.