Kort radioamateurnieuws – week 30, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: SDR-HF-transceiver met Raspberry Pi en Radioberry-uitbreidingskaart,
  2. Video: ADS-B-decoder voor SDRuno,
  3. Agenda QSO Today Virtual Ham Expo gereed

Kort radioamateurnieuws

1. Video: SDR-HF-tranceiver met Raspberry Pi en Radioberry-uitbreidingskaart

De Radioberry, ontworpen door Johan Maas (PA3GSB), is een uitbreidingkaart voor de Raspberry Pi. Met de combinatie van Radioberry en de Pi kan eenvoudig een SDR-HF-transceiver gerealiseerd worden. De kaart beschikt over dezelfde AD9866-modemchip als de Hermes-Lite 2, met een 12-bit A/D-convertor, één RX- en één TX-kanaal. Daarnaast beschikt hij over een frequentiebereik van 0 tot 30 MHz bij een maximale bandbreedte van 384 kHz.

In een recente video demonstreert Matthew Miller (M0DQW) op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS de ontvangstmogelijkheden van de Radioberry in combinatie met de Raspberry Pi 4 en SDR Console V3. Matthew zal in een latere video eveneens de zendmogelijkheden demonstreren, zodra hij de daarvoor benodigde versterker heeft ontvangen.

2. Video: ADS-B-decoder voor SDRuno

Sinds enige tijd is het mogelijk om de functionaliteit van SDRuno, de SDR-software van de Britse firma SDRPlay, met behulp van plug-ins uit te breiden. Binnenkort brengt SDRplay een nieuwe versie van de software uit met een standaard plug-in voor het decoderen van ADS-B-signalen van vliegtuigen. In combinatie met geschikte visualisatie-software kun je dan onder andere de positie van vliegtuigen volgen en op een kaart weergeven. Deze visualisatie-mogelijkheid is overigens al  ingebouwd in de plug-in, waardoor in principe geen additionele software nodig is. Toch kan de plug-in ook in combinatie met bijvoorbeeld Virtual Radar Server of PlanePlotter gebruikt worden.

Mike KD2KOG demonstreert in een YouTube-video de nieuwe ADS-B-plug-in: Coming Soon SDRuno ADSB decoder plugin

3. Agenda QSO Today Virtual Ham Expo gereed

De agenda van de QSO Today Virtual Ham Expo, die op 14 en 15 augustus wordt gehouden, is gereed. De organisatie heeft in totaal 93 presentaties ingepland over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vanwege het grote aantal presentaties zijn er diverse parallelle sessies. Toch hoeven deelnemers geen enkele lezing te missen omdat zij nog 30 dagen na het evenement de gelegenheid hebben om terug te kijken.

Programma QSO Today Virtual Ham Expo: Presentations August 14th and 15th, 2021

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.