De Pluto en RPi4 voor Amateur TV en smalband DATV

De Pluto en RPi4 voor Amateur TV en smalband DATVIn vervolg op zijn ‘Advances in Amateur Television’ lezing op de 2017 RSGB Conventie, deelt Noel Matthews, G8GTZ, de laatste ontwikkelingen. Met name in de zich steeds ontwikkelende wereld van Amateur TV. In het bijzonder het gebruik van de Pluto en RPi4 voor Amateur TV en smalband DATV.

Noel geeft een overzicht van ATV activiteit in het Verenigd Koninkrijk.  Vooral hoe het gebruik van Reduced bandwidth (RBTV) signalen ATV QSO’s op de lagere VHF banden mogelijk heeft gemaakt. Hij geeft ook een inleiding tot de QO100 geostationaire satelliet. Die satelliet maakt QSO’s mogelijk met mede-DATV-amateurs zo ver weg als Brazilië, India en Zuid-Afrika.

De Pluto en RPi4 voor Amateur TV en smalband

Noel beschrijft ook hoe de ontwikkeling van op Software Defined Radio (SDR) gebaseerde hardware en krachtige single board computers zoals de Raspberry Pi een revolutie teweeg heeft gebracht in de ontwikkeling en mogelijkheden van speciale amateurradioproducten.

Hij legt uit hoe het voor radioamateurs mogelijk is om een geavanceerde multimode smalband- en digitale ATV-zendontvanger met aanraakscherm te bouwen voor 50 MHz tot 10 GHz voor minder dan £350.

Bekijk Het gebruik van de Pluto en RPi4 voor Amateur TV en smalband, door Noel Matthews, G8GTZ.

 

Over Noel

Noel Matthews, G8GTZ,  is momenteel secretaris van de British Amateur Television Club (BATC) en TV-manager en vice-voorzitter van het RSGB Emerging Technology Co-ordination Committee (ETCC).

Noel is vooral actief op frequenties boven 1 GHz.  Hij heeft ook apparatuur gebouwd voor alle microgolfbanden tot en met 122 GHz. Hij was lid van het ARISS-team dat tien scholen bezocht. Dat was tijdens de Principia-missie van Tim Peake. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de ontvangst van de live-video die tijdens de schoolcontacten vanuit het ISS werd ontvangen.

Voor meer informatie zie ook de RSGB-website: https://www.rsgb.org/webinars

Bekijk Noel’s 2017 Conventie presentatie op https://www.youtube.com/watch?v=7kSAtFQd-js

Meer Tonight@8: Hoe te beginnen met software ontwikkelen: Videopresentatie door Heather Lomond, M0HMO

Bron: Southgate Amateur Radio News