Software Defined Radio Academy (SDRA) 2021 online beschikbaar

Softwarew Definded radio Academy 2021Voor geïnteresseerden in Software Defined Radio stelt de Software Defined Radio Academy de opnames van SDRA 2021 online beschikbaar. De opnames zijn van dit jaar op 26 en 27 juni 2021.  Je vindt ze op deze link. Alle eerdere SDRA-lezingen zijn ook toegankelijk via dit adres naar het YouTube-kanaal. Geïnteresseerden kunnen zich uiteraard ook abonneren op dit kanaal. Details over het programma voor SDRA2021 zijn te vinden op 2021.sdra.io/pages/programmes.html. Dit zijn bijvoorbeeld twee van de voordrachten in dit programma:

 

Digitale filters voor SDR: Hogenauer filters

Michael Hartje DK5HH spreekt over digitale filters. Met name Hogenauer filters komen aan bod. Hij laat laat ook zien hoe de eigenschappen van sinc filters kunnen worden gecombineerd door middel van downstream FIR filters om een bijna ideale passband te bereiken. Dr. Michael Hartje is hoogleraar elektrotechniek. Als hobby houdt hij zich bezig met diverse SDR projecten en de toepassing daarvan in amateur radio. Het SDR-systeem en veel onderdelen van de analyse van het DARC-ENAMS zijn gebaseerd op zijn ontwerpen en realisatie. OOk de WSPR-apparatuur in het Duitse Antarctische station Neumayer III is in hoofdzaak door hem ontworpen.

gr-rpitx: general purpose SDR emitter using the Raspberry Pi internal phase locked loop

Dit stuk van Jean Michel Friedt en Evariste Courjaud F5OEO bespreekt GNU Radio en de Raspberry Pi. Deze single board computer en DVB-T- ontvangers vormen een geweldige combinatie voor educatieve doeleinden van Software Defined Radio. gr-rpitx heeft als doel dit aan te vullen met zendmogelijkheden, gecombineerd met de flexibiliteit van GNU Radio.

Jean-Michel Friedt is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Franche Comte in Frankrijk. SDR is langzaam van hobby uitgegroeid tot een fulltime baan voor tijd- en frequentiemetrologie-instrumentatie. Evariste Courjaud heeft zijn roepnaam F5OEO sinds 1995. Hij is ook ingenieur elektronica en computerwetenschappen. Hij is meer geïnteresseerd in het experimenteren met radio dan in het communiceren over radio. Maar zijn voornaamste interesses gaan uit naar SDR, embedded platforms (Raspberry Pi) en digitale televisie (DVB).

Software Defined Radio Academy in samenwerking met GNURadioDays

“Onze dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen aan dit evenement. In het bijzonder onze collega’s van de Europese GNURadioDays voor hun geweldige samenwerking en het leveren van hun inhoud,” vatten Markus Heller, DL8RDS, en Prof. Dr. Michael Hartje, DK5HH, van de SDRA samen. “Onze speciale dank gaat ook uit naar ons videoteam onder leiding van Sebastian Kipp, DL5WN, met Torben Hellige en Marc Diensberg, DO1BOL. Die hebben heel hard gewerkt om de livestream en professioneel beeldmateriaal te produceren. Onze dank gaat ook uit naar Prof. Dr. Ulrich Rohde, N1UL, en Maggie Maas, DL4TTB. Die hebben dit evenement mogelijk gemaakt. En niet te vergeten de sprekers voor hun bijdragen en het geïnteresseerde publiek,” vervolgden DL8RDS en DK5HH. Wie geïnteresseerd is in de technologie achter videoproductie kan zich in de studio wagen op https://2021.sdra.io/pages/about.html. De volgende SDRA vindt plaats van 24 tot 26 juni 2022.

Bron: Deutsche Amateur Radio Club DARC

SDRA 2021