Boete van $2.8 miljoen voor ondeugdelijke drone-videozenders in VS

eerste slachtoffer gevallenDe Federal Communications Commision (FCC) heeft het beroep afgewezen tegen de boete van ruim $2.8 miljoen voor ondeugdelijke dronezenders van Hobbyking. Deze boete was het gevolg van een FCC-onderzoek vanwege een klacht van de ARRL. Die vond namelijk  dat de HobbyKing-apparatuur “op meerdere niveaus overduidelijk illegaal” was. Deze videozenders zonden uit op meerdere kanalen, zowel in de 23 cm-amateurband als in de luchtvaartband en GPS-band. Daarmee zijn ze een gevaar voor de luchtvaart. Storingen van navigatiebakens, radar en GPS zijn mogelijk met een zender, die zich tijdens gebruik tientallen meters boven de grond bevindt. 

“Dit is het laatste hoofdstuk van dit verhaal. Dat begon met een rapport aan het ARRL-bestuur door de EMC-commissie in 2017. Het gevolg van de ontdekking van import van tv-zendapparatuur voor drones zonder de juiste FCC-autorisatie.” Dat zegt Kermit Carlson, W9XA, voorzitter van de ARRL Electromagnetic Compatibility Committee. De werkfrequenties van deze drone-tv-zenders in de buurt van de 1,3 GHz amateurband waren dip-switch-selecteerbaar. Daarbij zaten ook internationale frequenties voor luchtvaartnavigatie. En tevens GPS, GLONASS L1, ATC-mode ‘S’, en transponderfrequenties. “Uitzendingen van deze drone-tv-zenders zouden schadelijke interferentie hebben veroorzaakt aan deze essentiële navigatie- en ATC-radarsystemen. Dat vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart”, zei Carlson.

Maar één kanaal binnen de 23-cm amateurband

Boete van $2.8 miljoen voor ondeugdelijke drone-zenders in VSIn de klacht van ARRL werd opgemerkt dat gezien de kanaalconfiguratie deze eenheden geen legitiem amateurradiogebruik zouden hebben. En dat de marketing was gericht op drone-enthousiastelingen en niet op gelicentieerde radioamateurs. “ARRL-laboratoriumtests hebben aangetoond dat slechts één van de zeven beschikbare kanalen zich binnen de 1,3 GHz-amateurband bevond,” zei Carlson. “Dit is een ander voorbeeld van de ARRL die niet alleen optreedt om de belangen van onze leden te beschermen, maar ook om de veiligheid en beveiliging van vitale diensten en het grote publiek te beschermen,” aldus Carlson.

Hobbyking

HobbyKing had ontkend dat het zijn drone-zenders aan Amerikaanse klanten op de markt bracht. Maar Ed Hare, W1RFI, was in staat om twee drone-zenders van HobbyKing te kopen. Ed, de ARRL Laboratory Manager kon deze ook naar een Amerikaans adres laten verzenden. Hare en ARRL Lab-medewerkers Mike Gruber, W1MG en Bob Allison, WB1GCM, testten de eenheden. Carlson, evenals de commissie voor elektromagnetische compatibiliteit die hij voorzit, werden in de klacht gecrediteerd voor het vestigen van de aandacht op het probleem.

FCC

De FCC merkte op dat radio-apparatuur om modelvaartuigen te bedienen beperkt is tot 1 W. Maar drie zenders die in het FCC-onderzoek zijn opgenomen, werkten op aanzienlijk hogere vermogensniveaus van 1.5 W en 2.0 W volgens de ARRL. HobbyKing had de FCC laten weten dat het niet op de hoogte was van de toestemmingsvereisten van de Commissie. En ook dat het vijfde amendement HobbyKing ontheft van zijn plicht om te reageren. Daarnaast dat het bedrag onterecht was, omdat de moedermaatschappij, Indubitably, Inc., het vermogen niet had om dit te betalen.

 

“Na beoordeling van de Petition for Reconsideration van HobbyKing en het hele dossier, vinden we geen basis voor heroverweging. Dit omdat de petitie geen nieuwe informatie bevat die heroverweging rechtvaardigt,” zei de FCC. “Integendeel, HobbyKing voert opnieuw dezelfde argumenten aan die al zijn overwogen en verworpen in de verbeurdverklaring.

Boete van $2.8 miljoen bevestigd

De boete bevestigt opnieuw de boete van $2.8 miljoen die werd gevraagd in een FCC- kennisgeving van schijnbare aansprakelijkheid ( NAL ) van juni 2018 . De FCC zei dat het ontdekte dat tientallen apparaten die door het bedrijf op de markt werden gebracht, uitzenden in niet-geautoriseerde radiofrequentiebanden en in sommige gevallen werkten met een te hoog vermogen. HobbyKing is de handelsnaam van twee in de VS gevestigde bedrijven, waaronder ABC Fulfillment Services LLC en Indubitably, Inc. HobbyKing heeft een kantoor in New York en klantenservice in de VS, merkte de FCC op.

Bron: ARRL