SpaceX heeft FCC toestemming voor breedband internet vanuit de ruimte

SpaceX heeft FCC toestemming voor breedband internet vanuit de ruimteHet Californische ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes zestig satellieten in een lage baan om de aarde gebracht. Die moeten zorgen voor een snelle internetverbinding op aarde. En op termijn ook in de ruimte.

De lancering van deze eerste zestig satellieten is de eerste stap naar een globaal netwerk voor snel breedbandinternet. Ze zullen deel uitmaken van de toekomstige ‘Starlink‘ constellatie. Uiteindelijk kan Starlink in totaal uit zo’n 12.000 satellieten bestaan. Deze grote hoeveelheid satellieten zullen gelijkmatig over de aarde worden verdeeld. Om zo wereldwijd snel breedbandinternet mogelijk te maken.

De lancering was oorspronkelijk voor vorige week ingepland. Maar deze werd onverwacht uitgesteld omwille van het slechte weer. Een Falcon-9 raket schoot de eerste zestig satellieten donderdag jongstleden de ruimte in. De satellieten komen op ongeveer 550 kilometer hoogte in de atmosfeer. Dat is hoger dan het ISS, maar lager dan de meeste andere satellieten. Dit zou de internetsnelheid moeten bevorderen. Elke satelliet van ‘Starlink’ weegt zo’n 225 kilogram.

Het bedrijf SpaceX is goed bekend onder radioamateurs. Immers, op 15 november 2018 werd door SpaceX de geostationaire satelliet QO-100 gelanceerd. Dit gebeurde eveneens door middel van een Falcon-9 raket.

Vanaf ongeveer 800 satellieten kan het netwerk operationeel worden, verwacht topman Elon Musk. Daarvoor zijn dus nog een twaalftal lanceringen nodig.

Een lange aanloop

Topman Elon Musk spreekt al enkele jaren over dit zogenaamde project ‘Starlink’. Daarmee wil SpaceX zo’n 12.000 satellieten de ruimte in sturen om de hele wereld voor een lage prijs van internet te voorzien. Totale kosten zijn omgerekend bijna 2,7 miljard euro.

Elon Musk hoopt met de bouw van dit nieuwe netwerk een bedrijfsonderdeel te ontwikkelen dat de winst van SpaceX flink kan verhogen. Het bedrijf heeft al FCC goedkeuring om deze internetdienst in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

De Falcon 9-raket vertrok vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in de staat Florida. Deze raket had de zwaarste lading van alle vluchten in de geschiedenis van het bedrijf SpaceX.

SpaceX is overigens niet het enige bedrijf dat via satellieten een internetnetwerk wil uitbouwen met wereldwijde dekking. Ook de start-up OneWeb heeft al zes satellieten de ruimte ingestuurd. En ze willen er daar iedere maand dertig aan toevoegen.

Musk doet meer

Elon Musk is vooral bekend als medeoprichter en CEO van Tesla. Hij houdt er toezicht op het volledige spaceproductontwerp. Dus van technische uitwerking en de fabricage van de elektrische voertuigen tot de batterijproducten en Solar Roofs van het bedrijf. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2003, is het de missie van Tesla om de wereldwijde overgang naar een toekomst van duurzame energie te versnellen. Het eerste product van Tesla, de Roadster, is een sportwagen die in 2008 zijn debuut beleefde.

Elon Musk is evengoed medeoprichter, CEO en hoofdontwerper van Space Exploration Technologies (SpaceX). Daar houdt hij toezicht op de ontwikkeling en productie van geavanceerde raketten. Met als uiteindelijk doel om een zelfvoorzienende stad op Mars te creëren.

Ook is hij CEO van Neuralink. Dit bedrijf ontwikkelt interfaces met ultrahoge bandbreedte tussen de menselijke hersenen en machines. Om zo mensen en computers met elkaar te verbinden. Ook is Elon Musk de oprichter en CEO van The Boring Company. Een bedrijf dat technologie voor snelle en betaalbare tunnelbouw combineert met een volledig elektrisch openbaarvervoersysteem. Dit om geestdodende verkeersproblemen op te lossen. En reizen met hoge snelheid over lange afstanden mogelijk te maken.

Kortom, Dhr. Musk is een bezig baasje…