Rusland en Wit-Rusland geschorst als lid van de CEPT

Op 17 maart kondigde de Europese Conferentie voor Post en Telecommunicatie (CEPT) aan dat Rusland en Wit-Rusland voor onbepaalde tijd geschorst zijn na de inval in Oekraïne.

De CEPT kondigde het als volgt aan:

Resultaat van de schriftelijke procedure met de Vergadering van de CEPT betreffende de schorsing van de Russische Federatie en Wit-Rusland van het lidmaatschap van de CEPT.

Rusland en Wit-Rusland geschorst als lid van de CEPT

Op verzoek van een aantal CEPT-leden heeft het voorzitterschap van de CEPT overeenkomstig de CEPT-regeling een schriftelijke procedure gevoerd. Die betrof namelijk het voorstel om het lidmaatschap van de Russische Federatie en Belarus van de CEPT voor onbepaalde tijd en met onmiddellijke ingang te schorsen.

De brief van de Algemene Vergadering van de CEPT kreeg 34 reacties ter ondersteuning van het voorstel en ook één onthouding.

Op basis van het bovenstaande heeft de CEPT-Vergadering derhalve besloten:

Besluit

1. het lidmaatschap van de Russische Federatie en Belarus van de CEPT voor onbepaalde tijd op te schorten.
2. dat de schorsing van de genoemde CEPT-leden ingaat op 18 maart 2022 om 00.00 uur (CET).
3. dat een eventuele toekomstige wederopname in de CEPT ook volgens de gebruikelijke regels van de CEPT-regeling zal verlopen. Met name dat een tweederde meerderheid van de leden van de CEPT een dergelijk besluit moet bekrachtigen.

Voorts verzocht het CEPT-Voorzitterschap het Bureau alle nodige maatregelen te nemen om bovengenoemde besluiten uit te voeren.

Het Voorzitterschap van de CEPT

Bron CEPT
https://cept.org/cept/news/suspension-of-the-russian-federation-and-belarus-from-cept-membership/