AMSAT GOLF: hogere baan, grotere voetafdruk

AMSAT GOLFNa de FOX-satellieten introduceert AMSAT een nieuw satelliet-programma: de GOLF: “Greater Orbit, Larger Footprint”. Daarmee gaat AMSAT stap voor stap ervaring opdoen. Immers, voor hogere banen met een grotere voetafdruk op aarde zijn nieuwe technologieën nodig. Een satelliet met een hogere baan heeft uiteraard een groter bereik. In eerste instantie test AMSAT technologieën, die nodig zijn voor hoge banen in LEO (Low Earth Orbit) satellieten.

Noodzakelijke technologieën voor HEO

De techniek vereist voor een  HEO (High Earth Orbit) behelst onder andere actieve attitude controle en uitklapbare, stuurbare zonnepanelen. Maar ook voortstuwing is noodzakelijk, zeker in het licht van de nieuwe verordening ruimtepuin. Tenslotte wil AMSAT nagaan of commerciële, off-the-shelf componenten voldoende bestand zijn tegen de straling in de ruimte. Deze technologieën gaan eerst mee op LEO-missies. Daarna volgen MEO (Medium Earth Orbit) satellieten. Tenslotte is het doel een HEO-satelliet.

Gemeenschappelijke elementen

De satellieten in het AMSAT GOLF-programma hebben daarnaast een aantal gemeenschappelijke onderdelen:

  • 3-U CubeSat
  • uitklapbare zonnepanelen
  • 3-assige stand-controle
  • SDR (Software Designed Radio)
  • RT IHU (radiatie tolerant IHU ontwerp)
  • VHF (144 MHz), UHF (435 MHz) geplanned voor GOLF-TEE en GOLF-1
  • 5.6 GHz uplink and 10 GHz downlink

GOLF-TEE Technology Exploration Environment

AMSAT GOLF-TEEMet eerste satelliet uit de GOLF-reeks, de GOLF-TEE test AMSAT twee van de eerder genoemde nieuwe technologieën. In de eerste plaats is dat een Attitude Determination and Control System (ADAC). Daarmee wordt de stand van de satelliet aangepast. Dat maakt het mogelijk de antennes te richten. En dat laatste heeft weer een significant effect op de antennegain. In de tweede plaats wordt een uitklapbaar en richtbaar zonnepaneel getest. De verwachting is, dat daardoor meer vermogen ter beschikking komt. Overigens staat er ook een Ettus E310 SDR in de planning om mee aan boord te gaan. De SDR maakt een 1 Mbps downlink in de 10 GHz-band mogelijk. De lancering is vooralsnog gepland voor het eerste kwartaal van 2021.

GOLF-1

De tweede satelliet, GOLF-1 genaamd, staat gepland voor eind 2021. Deze satelliet bouwt voort op de lessen, geleerd van GOLF-TEE. Echter, deze satelliet zal weer een primair educatieve missie hebben. Een daarvan is een stralingsexperiment van de Vanderbilt Universiteit. Ook een schoolexperiment met beeldvorming in samenwerking met Virginia Tech universiteit staat gepland. Dit is gebaseerd op een vergelijkbare experimenten  in AO-92 en AO-95.

Donaties

Om dit programma succesvol af te ronden is uiteraard een flink budget nodig. Een donatie kunt u doen op de website van AMSAT.

Bron: AMSAT