Oregon studentensatelliet begin volgend jaar gelanceerd

Oregon studentensatelliet

OreSat0, Oregon’s eerste satelliet. Foto: oresat.org

De Portland State University verwacht dat de eerste studentensatelliet van Oregon begin volgend jaar wordt gelanceerd. Na maanden en maanden van onderzoek, testen en ontwikkeling bereidt de Portland State Aerospace Society (PSAS) zich voor om de eerste satelliet van Oregon, bestemd voor de sterren, af te leveren.

Met SpaceX de ruimte in

Later deze maand zal de interdisciplinaire studentengroep de satelliet, bekend als OreSat0, afleveren bij Spaceflight Inc. in Seattle. Daar gaan ze de OreSat0 integreren in de Sherpa(R) Orbital Transfer Vehicle. Dit ruimtevaartuig vervoert vele kleine satellieten en brengt ze in een baan om de aarde. Maar eerst brengt een SpaceX Falcon 9-raket de Sherpa in de ruimte.  Volgens planning is de lancering niet eerder dan januari 2022.

OreSat0 is de eerste in een serie van drie satellieten ontworpen door de Portland State Aerospace Society. De satelliet is ongeveer zo groot als een tissue doosje. De satelliet bevat zonnepanelen, batterijen, een kleurencamera en een amateurradiosysteem.

Oregon studentensatelliet missies

De OreSat Oregon studentensatelliet heeft drie missies. De primaire missie is “OreSat Live”. De satelliet zal live video rechtstreeks vanaf de satelliet in een lage baan om de aarde down-linken naar elke groep Oregon-studenten of amateurradiogroep (“operators”). Ontvangen gebeurt met een goedkoop, gemakkelijk te monteren, eenvoudig te gebruiken, zelbouw hand-held grondstation. De operators vragen een OreSat Live “sessie” aan. Vervolgens plant de OreSat Operations Group de eerstvolgende beschikbare satellietoverkomst voor hen. Tijdens de doorgang richt OreSat zich op de stationlocatie in Oregon en downlinkt de videosata. De operatoren gebruiken vervolgens het handheld grondstation om de video op hun smartphones of laptops te ontvangen.

DxWiFi-project

Het OreSat Live is gebaseerd op de technologische erfenis van het DxWiFi-project, een langeafstands IEEE 802.11b (WiFi) S-band radioverbinding onder FCC Part 97 (“amateur 802.11 b”). Daarmee is namelijk pionierswerk verricht aan de Portland State University. Hoewel voor het gebruik van het Oregon Live grondstation geen vergunning voor radioamateurs vereist is, worden wel de beginselen en technologieën van radioamateurs onderwezen. Het moedigt operators specifiek aan hun amateurradiovergunningen te behalen. Daarmee kunnen ze gebruik maken van de radiosystemen op OreSat, die bestaan uit een CW- en AX.25 APRS UHF-amateurradiobaken. Dat levert ook real-time telemetrie van de satelliet.

Cirrus Flux Cam

De secundaire missie is de “Cirrus Flux Cam (CFC)”, een educatief, op ‘burgerwetenschap’ gebaseerd optisch instrument. Daarmee kun je de wereldwijde verspreiding van cirruswolken op grote hoogte vanuit een lage baan om de aarde bestuderen. De CFC is namelijk een klein multispectraal kortegolf-infrarood- (SWIR) en zichtbaar-lichtcamerasysteem met een laag vermogen. Deze is ook ontworpen om de optische flux van zonlicht dat door cirruswolken op grote hoogte (>15 km) wordt weerkaatst, in beeld te brengen.

Voorstellen zijn CW, APRS en G3RUH 9k6 packet downlinks op UHF en 1 Mb Spread spectrum DBPSK downlink op S Band. Downlinks op 436.625 MHz en 2421.500 MHz zijn gecoördineerd bij IARU.

 

Lees het artikel op
https://www.pdx.edu/news/psu-students-prep-oregons-first-satellite-space-flight

Informatie over frequentiecoördinatie van de IARU
http://www.amsatuk.me.uk/iaru/finished_detail.php?serialnum=714

Meer info op oresat.org