Kort radioamateurnieuws – week 7, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Mogelijk amateurballon uit de lucht geschoten;
  2. Rapportage IARU-R1-bandwacht van januari 2023.

Kort radioamateurnieuws

1. Mogelijk amateurballon uit de lucht geschoten

Sinds het incident met de vermeende Chinese spionageballon, heeft de Amerikaanse luchtmacht nog drie objecten uit de lucht geschoten. Er zijn serieuze aanwijzingen – maar nog geen zekerheid – dat een van die objecten een amateurballon was, een zogenaamde picoballon. Dat bericht onder meer RTL-SDR.com.

Ballon van hetzelfde type als de K9YO-15

Hoewel ze ‘pico’ worden genoemd, kunnen de gebruikte ballonnen op de grond nog steeds een diameter van ongeveer een meter hebben, waarbij sommige latexballonnen op grote hoogte mogelijk verder uitzetten vanwege de lage atmosferische druk. Deze ballonnen kunnen vanaf bijna elke plek ter wereld legaal worden gelanceerd. Met name in de VS is er geen FAA-goedkeuring vereist om ze te lanceren.

Er bestaat nu dus het vermoeden dat ten minste een van de objecten die boven Canada door een straaljager zijn neergeschoten een picoballon was, en wel de K9YO-15. Deze werd op 10 oktober 2022 vanuit Illinois gelanceerd, maar sinds 11 februari 2023 wordt er geen WSPR-telemetriedata meer ontvangen. Op basis van de laatste berekeningen zou de ballon inderdaad daar gevlogen hebben waar een van de objecten werd neergehaald. De K9YO-15 was op zijn zevende reis rond de wereld na 123 dagen in de lucht te zijn geweest.

Lees het volledige, uitgebreide verhaal op RTL-SDR.com: The US Airforce may have shot down an Amateur Radio Pico Balloon over Canada

2. Rapportage IARU-R1-bandwacht van januari 2023

De bandwacht van IARU Regio 1 (IARU-R1 Monitoring System) publiceerde kortgeleden zijn maandelijkse nieuwsbrief.

Helaas beginnen we het jaar 2023 met verslagen die sterk lijken op die van het afgelopen jaar. Russische, Britse, Iraanse en Chinese ‘over de horizon’-radars blijven de HF-amateurbanden binnendringen en bestrijken grote delen van ons spectrum met hun krachtige uitzendingen en grote bandbreedte. Daardoor zijn radioamateuractiviteiten praktisch onmogelijk op de frequenties die zij bezetten.

Het is triest te moeten constateren dat de landen die deze storing veroorzaken, hun houding in vele jaren niet hebben veranderd. In dit opzicht blijft alles bij het oude.

Ook wat betreft de uitzendingen in militaire modes is er niets veranderd. Soms variëren de frequenties en zendtijden, maar veel van deze stations zenden al jaren op onze HF-banden.

Het zendstation “Ethiopia Radio” (ETH), dat dagelijks te horen is op 7110 kHz in AM, heeft zijn gedrag evenmin veranderd. Evenzo ontvangen we al jaren indringers van Russische taxicentrales op de 10m-band (FM), krachtige uitzendingen van Spaanse vissers op 15 m (USB) en ongeïdentificeerde piraten op 7000 kHz (USB).

Lees voor alle details de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-nieuwsbrief januari 2023.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.