Ervaringen van NL13974 met OpenWebRX

Kortgeleden nam Eelco NL13974 contact met ons op. Hij vertelde dat hij naar aanleiding van een artikel op deze site aan de gang was gegaan met het opensourceprogramma OpenWebRX. Hij wilde een privé-WebSDR en die gebruiken om zowel HF als VHF te ontvangen met twee RTL-SDR-dongles. De SDR-ontvanger zou ook vanaf een vakantielocatie bereikbaar moeten zijn.

Hij ging ermee aan de slag en binnen enkele dagen had hij zijn wensen gerealiseerd. Lees in dit artikel hoe hij dat aanpakte.

Privé-WebSDR?

Vlak voor de vakantie zat ik te peinzen: neem ik die SDR-ontvanger mee, en mijn notebook, en antennes – of kan dat ook slimmer? Er zijn diverse WebSDR’s, zoals die van de TU Twente, maar zou ik een privé-WebSDR kunnen maken om die vervolgens te gebruiken tijdens de regenachtige dagen vanaf mijn vakantieverblijf? Bestaan er WebSDR’s die op een Raspberry Pi draaien? Zou ik twee RTL-SDR-dongles kunnen aansluiten om zo twee verschillende banden tegelijk te ontvangen? Eentje voor VHF en eentje voor HF.

Op zoek

Al zoekend kwam ik een artikel van Erwin PE1CUP op de VERON-site tegen over OpenWebRX. Onder andere geschikt voor een Raspberry Pi, zo stond er. Ik aan de slag met mijn een oude Pi 3. Na wat uurtjes prutsen kwam ik tot een werkende webinterface, maar kreeg ik de SDR-dongle helaas niet aan de gang. Na wat zoeken, bleek dat ik een oude versie van OpenWebRX had gecompileerd. Daardoor paste veel van de beschikbare informatie niet bij mijn versie. Zo bleek bijvoorbeeld de mogelijkheid om het systeem te beheren via de browser te ontbreken. Ook kon ik de configuratiebestanden niet op de beschreven plek vinden.

Kant-en-klaar OpenWebRX-image

Na kort zoeken: er is een kant-en-klaar image beschikbaar voor de Raspberry Pi! Je hoeft dat slechts op een SD-card te zetten, de SD-card in je Pi te pluggen en het werkt. Het voordeel is dat je hiermee snel ervaring op kan doen. Het image is voorbereid voor een aantal SDR-ontvangers, waaronder de RTL-SDR-dongle. Je kan hiermee dus zo aan de slag. De OpenWebRX-Wiki geeft je op hoofdlijnen tips and tricks. Kom je er niet uit, dan gebruik je de nieuwsgroep.

De belangrijkste informatie die je voor de volgende fase – het configureren – nodig hebt, is echter op de Wiki beschikbaar. Je moet dan namelijk een user account aanmaken om via de webinterface je systeem te kunnen configureren, bijvoorbeeld om OpenWebRX te laten ‘weten’ dat je twee SDR-dongles gebruikt in plaats van een.

Extra stap voor twee SDR-dongles

Als je, zoals ik, twee SDR-dongles wil gebruiken, is er een extra stap nodig. De dongels moeten onderscheidbaar zijn en daartoe moet je hun serienummers aanpassen. Daarvoor heb je het programma rtl-sdr nodig. Via SSH (terminalprogramma) geef je daartoe de volgende commando’s in:

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install rtl-sdr

Vervolgens voer je de volgende stappen uit:

  1. Plaats SDR-dongle 1 in de Pi en markeer hem met een potlood of stift, bijvoorbeeld met 1)
  2. Geef via SSH het volgende commando in: rtl_eeprom -s 00000101
  3. Verwijder SDR-dongle 1 en plaats SDR-dongle 2 en markeer deze met potlood of stift met 2)
  4. Geef nu via SSH het volgende commando in: rtl_eeprom -s 00000102

Hierna hebben beide SDR-dongles een eigen identiteit en zijn dus onderscheidbaar voor OpenwebRX.

De configuratie

Via de webinterface van OpenWebRX configureer je vervolgens beide dongels en voeg je een extra configuratie-item toe: device identifier. Deze geef je de waarde 00000101 voor de eerste dongle en 00000102 voor de tweede. Nu kan elke SDR-dongle een eigen antenne gebruiken en kan je per dongle profielen aanmaken. In de profielen configureer je de frequentiebanden die je wilt onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld de 2m-band en de 70cm-band configureren voor een SDR-dongle en 20 meter en 40 meter voor de andere.

Ik beperk het aantal gelijktijdige connecties met OpenWebRX tot twee, om de Pi 3 niet te veel te belasten, ook dit is een configuratie-optie.

OpenWebRX wisselt de actieve SDR-dongle afhankelijk van de bandkeuze; er is altijd maar één dongle actief, tenzij je OpenWebRX twee keer opent in je browser en je in de tweede een frequentieband kiest op de andere dongle.

Slotwoord

Ik ben erg blij met deze software, ideaal voor snelle tests, maar ook om in de vakantie toch nog even te luisteren.

Let overigens op als je port forwarding gebruikt om OpenWebRX vanaf het internet te kunnen bereiken: zorg dan dat je firewall op orde is of maak gebruik VPN om toegang te krijgen tot je eigen netwerk.

Meer informatie