Meerdere DX-pedities op weg naar Bouvet Island

Nu de coronaregels weer versoepeld worden, komt ook weer menig DX-groep in actie. Na Noord-Korea staat Bouvet Island op de tweede plek van de most wanted-DXCC-lijst. Maar liefst drie DX-pedities gaven aan om in 2021, 2022 en 2023 naar Bouvet Island af te reizen. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Problemen met transport, vergunningen, financiën, wilde oceaan, lawines, tot het laatste moment blijft het spannend of de DX-peditie wel zal slagen.

Intrepid-DX Group uit de race om Bouvet Island te activeren

Braveheart at Pitcairn

RV Braveheart

De Intrepid-DX Group onder leiding van Paul Ewing (N6PSE) was al begonnen met de eerste voorbereidingen voor een DX-peditie in 2023 naar Bouvet Island, maar staakte deze toen bekend werd dat het beroemde DX-schip de RV Braveheart in de verkoop ging.

Nu zij de zoektocht naar een ander schip hervat hebben, kondigde een andere DX-peditiegroep aan onder de call 3Y0J dat zij een schip gevonden hadden en in november 2022 van plan waren Bouvet Island te activeren. Nu de Intrepid-DX Group de derde in de rij zou zijn om Bouvet Island te bezoeken, hebben zij besloten zich terug te trekken. Ze zoeken nu in de most wanted-lijst naar een andere entity om te activeren.

DX-peditie 3Y0J komt goed op stoom

dxpeditie Bouvet Island geannuleerdGelijk na de bekendmaking van deze groep onder leiding van Kenneth Opskar (LA7GIA) dat ze in de Marama een geschikt schip voor de reis hadden gevonden, begonnen ze aan de fundraising om de $650.000,- (€554.000,-) bij elkaar te krijgen. Al vrij snel meldde de Northern California DX Foundation (NCDXF) zich en is met $100.000,- gelijk de hoofdsponsor.

Met een 12-koppige bemanning is het doel om 120.000 QSO’s te maken in 20 dagen. Het laatste nieuws over hun voortgang is te lezen op de site van 3Y0J.

3Y0I al in december 2021 naar Bouvet Island

Ondertussen is een Poolse amateur, Dom Grzyb (3Z9DX), bezig met een nieuwe poging. Zoals bij de meeste DX-ers wel bekend is, mislukte zijn poging in maart 2019. Ze waren er dicht bij… Op 63 zeemijl (117km) van het eiland strandde de DX-peditie. Plan is om er met een crew van acht amateurs vanaf 15 december 2021 twee weken te verblijven.

Bouvet Island

Bouvet Island is een vulkanisch eiland gelegen in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden dat voor 89% Norvegia op Bouvet Island 1927uit gletsjers bestaat. Het heeft de status van natuurreservaat en je mag er alleen met een vergunning komen. Daar het net boven 60° ZB ligt, behoort het niet tot Antarctica maar met 2500 km zuidwest van Zuid-Afrika ligt het toch behoorlijk zuidelijk.

Ondanks dat een Fransman het eiland in 1739 al ontdekte, werd het tijdens een expeditie van het Noorse schip “Norvegia” op 1 december 1927 door Noorwegen geclaimd. De Britten waren erop tegen: zij beweerden in 1825 het eiland al geclaimd te hebben, maar in 1929 gaven ze hun claim op.

Met een oppervlakte van 49 vierkante km, 90% gletsjers, steile kliffen en onstuimige oceaan zal het een hele onderneming worden om na 14 jaar 3Y0 opnieuw te activeren: menig DX-peditie heeft al in het zicht van de finish gefaald. Hopelijk lukken de voorbereidingen en is het weer en de oceaan hen gunstig gestemd… fingers crossed.