Kort radioamateurnieuws – week 8, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Nieuwe GNU Radio-tutorials voor beginners, 
  2. Februari-uitgave Twente Beam: aardtelegrafie,
  3. Griekse postzegels met amateurradio als thema

Kort radioamateurnieuws

1. Nieuwe GNU Radio-tutorials voor beginners

GNU Radio is een opensource-softwarebibliotheek voor digitale signaalverwerking. De beschikbare softwarecomponenten kunnen in combinatie met voordelige RF-hardware worden gebruikt om SDR-toepassingen te bouwen. Voor deze uitgebreide verzameling van SDR-componenten zijn kort geleden nieuwe Engelstalige tutorials beschikbaar gekomen voor de beginnende gebruiker.

Bekijk de tutorials op de GNU Radio-website.

2. Februari-uitgave Twente Beam: aardtelegrafie

Twente Beam is het afdelingsblad van de gecombineerde VERON-VRZA-afdeling in Twente. In de februari-uitgave van het blad vind je onder andere een tweetal artikelen over “aardtelegrafie”. Daarin lees je een beschrijving van een zend/ontvangstinstallatie waarbij niet de ether maar de aarde als transmissiemedium wordt gebruikt. De zender injecteert laagfrequente wisselstroom middels twee aardelektroden in de grond. De ontvanger, eveneens uitgerust met een “antenne” bestaande uit twee aardpennen, ontvangt het signaal en verstrekt het. Op deze manier kunnen morseberichten tot enkele kilometers draadloos overgedragen worden.

Lees dit en meer in de Twente Beam van februari.

3. Griekse postzegels met amateurradio als thema

Het Griekse postbedrijf ELTA heeft een speciale set van vier postzegels uitgebracht met amateurradio als thema. Dat gebeurt ter gelegenheid van de opening van het radiocommunicatiestation van het Griekse Algemeen Secretariaat voor Telecommunicatie en Post. Het boekje met vier zelfklevende postzegels, waarvan er vijfduizend stuks worden geproduceerd, is verkrijgbaar sinds dinsdag 15 februari 2022.

Dat meldt de Griekse radioamateurvereniging RAAG.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.