Kort radioamateurnieuws – week 45, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen, 13 november: RF-webinar over netwerk- en antenne-analysers;
  2. Via QO-100 werken vanaf Newfoundland? 
  3. Speciale roepnamen rond Kerst: PA22XMAS, PD22SANTA en PD23HNY; 
  4. CW-cursus VERON-afdeling Leiden

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 13 november: RF-webinar over netwerk- en antenne-analysers

Het volgende RF-webinar is morgen, 13 november, vanaf 15:00 uur. Dan legt Bob ON9CVD de basisprincipes uit van netwerk- en antenne-analysers en bespreekt hij de mogelijkheden van de diverse uitvoeringen.

Netwerkanalysers waren lang het domein van goed ingevoerde professionals in dienst van grotere firma’s die deze kostbare instrumenten konden betalen. Tegenwoordig zijn deze door ontwikkelingen op software- en hardware gebied veel goedkoper geworden en daarmee binnen het domein van de radioamateur beland. In dezelfde tijd heeft de eenvoudige antenne-analyser (SWR meter) een ontwikkeling doorgemaakt, waarmee het onderscheid tussen de prestaties van de amateurinstrumenten en de professionele netwerkanalyser kleiner werd. De benodigde kennis voor het gebruik van deze hoogwaardige meetinstrumenten is er echter niet minder op geworden.

Voor meer informatie en aanmelding voor het webinar verwijzen wij naar de website: RF Seminar

2. Via QO-100 werken vanaf Newfoundland?

Het is begrijpelijk dat radioamateurs in Noord-Amerika teleurgesteld zijn dat zij niet over de geostationaire satelliet QO-100 kunnen werken. Althans, de gepubliceerde footprint laat zien dat dat niet mogelijk is.

QO-100 vanuit Newfoundland?

Er gloort echter een klein beetje hoop. Recentelijk kwamen er namelijk goede berichten over een succesvolle QO-100-expeditie in Indonesië. Toen werkte YC1HVZ/P namelijk met succes via de QO100-smalbandtransponder vanuit OI42de met een berekende antenne-elevatie van -1,2 graden! Wat vanuit Indonesië mogelijk is, is misschien ook wel mogelijk vanuit het meest oostelijke puntje van Newfoundland. De historische plek Signal Hill bij St Johns op Newfoundland heeft namelijk een berekende antenne-elevatie van -0.9 graden om de QO-100 aan te stralen.

Om experimenten vanuit St Johns te stimuleren, stelt AMSAT-UK diverse awards in het vooruitzicht voor diegenen die de eerste succesvolle verbindingen via QO-100 weten te maken.

Lees het hele verhaal op de site van AMSAT-UK: Making QO-100 contacts from North America – A new challenge

3. Speciale roepnamen rond Kerst: PA22XMAS, PD22SANTA en PD23HNY

Ter gelegenheid van de Kersttijd activeren Raymond PA5DX, Wijnand PD8DX en Ramona PD9YL drie speciale roepnamen: PA22XMAS, PD22SANTA en PD23HNY. De drie stations zullen actief zijn vanaf 1 december 2022, zowel op de HF-banden als op 70 cm en 2 meter in FT4, FT8 en SSB. Zendamateurs die minstens twee van de drie speciale stations werken, komen in aanmerking voor een certificaat, zo melden de drie op hun QRZ-pagina: PA22XMAS.

4. CW-cursus VERON-afdeling Leiden

Maandag 9 januari start afdeling Leiden met een nieuwe CW-cursus door PA7DA. Iedere werkdag (maandag t/m vrijdag) vanaf 19.00 uur via PI2NWK op 430,050 MHz. Aanmelden en meer informatie vind je op de afdelingswebsite: CW-cursus afdeling Leiden.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.