In Electron van maart 2021

Electron maart 2021

Op de voorpagina van Electron maart 2021:

Harke Smits, PA0HRK, gaat door met de kristaloscillator. Dit keer komt de buffer/versterker aan bod. Daarmee kan het oscillatorsignaal gebruikt worden door een willekeurige belasting. Verder twee typen spanningsgestuurde kristaloscillators, een solide opbouw en wat (tussen)resultaten.

Uitgelicht

Bouw een NTP Ham klok

Cor Struyk, PA0GTB bouwt een NTP-server-gestuurde hamklok met slechts enkele onderdelen. Echt een project voor deze coronatijd!

Een WSPR-zender bouwen deel 3

In deel 3 meer over de Si5351 clock-generator. Dat  is een programmeerbare oscillator van 8 kHz tot 160 MHz met drie uitgangen, aangestuurd door een Arduino. Met het programma ‘Si5351 ClockBuilder Desktop’ berekent Ruud, PE2BS/PE7BS de benodigde instelparameters voor de oscillator. En dan komt er nog een GPS-module aan te pas om de WSPR-uitzending tot op de seconde nauwkeurig te synchroniseren.

De kristaloscillator deel 2

Harke Smits, PA0HRK, gaat door met een buffer/versterker achter zodat het signaal gebruikt kan worden door een willekeurige belasting. Verder worden twee typen spanningsgestuurde kristaloscillators besproken. Dan wordt het ook tijd voor een wat meer solide opbouw. Tenslotte volgen een paar (tussen)resultaten.

NL-post

In NL-Post deze maand de Malachiet, een SDR-ontvanger die zonder pc werkt, voorzien is van een eigen spectrum display, geschikt voor HF en VHF en dat voor een scherpe prijs. Ontworpen door een groep Russische amateurs, maar zo populair al, dat er zelfs Chinese klonen van zijn. Een verhaal van Ruud Ivens, NL290.

Historische QSL-kaarten

Gerard Nieboer, PA1AT, is onze nationale conservator en beheerder van de historische QSL-kaartencollectie. Vanaf nu staat hij weer elke maand in Electron met zijn advertentie. Maar hoe komt hij aan die collectie? Wat heeft hij en wat mist nog? In Electron vertelt hij er alles over.

HF-rubriek

In de HF-rubriek onder andere de aankodiging van de PACCdigi-contest, PI75VERON, Award-nieuws en de Radio Telegraphy Very High Speed Club (VHSC).

VHF en hoger

In deze rubriek deze maand onder andere drie stukjes van Renny, PE1ASH. Hij beschrijft de experimentele SSB-zender voor de microgolfbanden van Rob, PA0RWE. Daarnaast een watergekoelde eindtrap met een Ampleon BLC2425M9LS250 mosfet voor de QO-100. Als laatste een 47 GHz LNA met een CHA2194 ‘naked die’. Mis het niet!  Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron maart 2021

 • Technische notities van PA3FWM
 • RTTY-signalen
 • Vossenjagen
 • FT-8: vloek of zegen
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?