World Radio Day 13 februari 2022

world radio day 13 februari 2022Op 13 februari 2022 vindt voor de 11e keer de jaarlijkse viering plaats van World Radio Day. De organisatie is in handen van de UNESCO, onderdeel van de Verenigde Naties. Het thema van dit jaar is “Radio en vertrouwen”. Dit is ook een erkenning van het feit dat radio een van de meest betrouwbare mediabronnen is. Mensen blijven radio zien als een van de meest betrouwbare nieuwsbronnen, aldus de organisatie. Zelfs nu uit verschillende studies blijkt dat het vertrouwen in het internet en sociale medianetwerken wereldwijd afneemt.

 

De World Radio Day van dit jaar viert het vertrouwen, de toegankelijkheid en de levensvatbaarheid op lange termijn van de radio-industrie

World Radio Day 2022: vertrouwen in Radio

“Een deel van het vertrouwen van mensen in radio is te danken aan de lage kosten en het alomtegenwoordige karakter ervan.” Dat zei UNESCO in een verklaring over de komende Wereld Radio Dag. “Ondanks het feit dat digitalisering een wereldwijde tendens is, is de digitale toegang tot informatie verre van gelijk. Er blijven er grote verschillen bestaan tussen regio’s en tussen gemeenschappen.”

Vergelijk dat eens met radio, aldus de organisatie. Dat is tenminste een medium dat betaalbaar blijft en overal beluisterd kan worden, ook als elektriciteit of connectiviteit niet betrouwbaar zijn. “Radio is daarmee een van de meest populaire communicatiemiddelen. En gebruikt door een overweldigende meerderheid van de mensen,” aldus de organisatie.

UNESCO

UNESCO stelde in haar aankondiging verschillende thema’s voor die op Wereldradiodag kunnen worden gevierd.  Daaronder vertrouwen in radiojournalistiek, de toegankelijkheid van radio en de levensvatbaarheid van radiostations.

Radio heeft op verschillende gebieden een sleutelrol te spelen, aldus UNESCO, te beginnen met het produceren van onafhankelijke en kwalitatief hoogstaande inhoud, het verstrekken van informatie aan een diverse groep mensen en het werken aan het omzetten van loyale publieksbetrokkenheid in financiële stabiliteit, vooral voor kleine, middelgrote of non-profit stations.

Wereldradiodag begon in 2011 toen de lidstaten van de UNESCO 13 februari – de verjaardag van de oprichting van de radio van de Verenigde Naties in 1946 – uitriepen tot Wereldradiodag. Daaarmee een poging doen om meer bewustzijn te creëren voor het belang van radio. Maar ook om beleidsmakers aan te moedigen toegang te verlenen tot informatie via radio en om netwerken. En internationale samenwerking tussen omroepen te bevorderen.

Bron: Radioworld