Kort radioamateurnieuws – week 23, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. PDF-download: RAZzies juni 2023;
  2. Video: Raspberry Pi voor radioamateurs;
  3. PA4O en PE6Q actief vanaf Sint Eustasius.

Kort radioamateurnieuws

1. PDF-download: RAZzies juni 2023

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De juni-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar.

Deze keer onder meer in RAZzies:

  • Experimentele CW-transceiver voor 40 en 20 meter
  • Opa Vonk geeft uitleg over 5G
  • Automatische loodacculader
  • En uiteraard weer diverse bespiegelingen op de blogpagina’s van PA3CNO.

Veel leesplezier gewenst.

Download: RAZzies juni 2023

2. Video: Raspberry Pi voor radioamateurs

Regelmatig demonstreert Matt M0DQW op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS producten en componenten die interessant zijn voor de radioamateur.

In een van zijn laatste video’s introduceert hij de Elektor Raspberry Pi RTL-SDR Kit. Deze kit bevat onder meer het boek Raspberry Pi for Radio Amateurs, een boek waarin diverse projecten beschreven staan voor radioamateurs. Ook bevat de kit een kwalitatief hoogwaardige RTL-SDR-dongle en een dipoolantenne met een tripod-voet. Let wel: de kit bevat geen Raspberry Pi.

Matt bespreekt in zijn video de inhoud van het boek. Hij bespreekt onder andere welke projecten allemaal beschreven worden, zoals een morsecodetrainer, een multimeter waarmee ook weerstanden en condensatoren gemeten kunnen worden, een FM-zender en een RF-vermogensmeter. Ook software voor radioamateurs die op de Pi kunnen draaien komen aan bod, zoals GQRX en CubicSDR.

Uiteraard is zowel de video als de kit volledig Engelstalig. De kit is overigens niet goedkoop, denk aan een bedrag van zo’n €90,-, en daar komt de prijs voor een Raspberry Pi nog bovenop.

Video: Elektor Raspberry Pi RTL-SDR Kit

3. PA4O en PE6Q actief vanaf Sint Eustasius
  • Peter PJ5/PA4O en AD PJ5/PE6Q zijn van 6 tot 18 juli 2023 QRV vanaf Sint Eustatius [NA-145] op 80 tot 6 meter met CW, SSB en FT8.
  • QSL via Clublog.
  • In de IARU HF Championchip Contest zijn ze QRV als PJ5C.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.