Dove leerlingen praten met ISS

Dove leerlingen praten met ISSDove leerlingen praten met astronauten in het internationale ruimtestation ISS – een wereldprimeur. Een groep leerlingen van de Mary Hare School voor dove kinderen in Newbury praat dan met een astronaut aan boord van het ISS.  Terwijl het ISS ondertussen met een snelheid van 11.000 mijl per uur boven hen in een baan om de aarde draait. De Mary Hare School, met Pippa Middleton als ambassadrice, is de grootste school voor dove kinderen in het VK.

Apparatuur van NADARS

In oktober 2021 maakt de school gebruik van amateurradioapparatuur die is opgezet met de hulp van radioamateurs van de Newbury and District Amateur Radio Society (NADARS). Dit zullen de eerste dove kinderen zijn die dit hebben gedaan, waarmee het een wereldprimeur is. De leerlingen zullen elk een vraag stellen aan de astronaut die dan live zal antwoorden via amateurradio. Het antwoord wordt vervolgens in ondertitels vertaald.

Wedstrijd voor vragen aan astronaut

In september organiseert de school een wedstrijd voor vragen aan astronauten. Daarbij mogen leerlingen hun vraag inzenden in een van de volgende vijf categorieën. Wetenschap in de ruimte, ruimtetechnologie, leven in de ruimte, ruimtecommunicatie en de aarde vanuit de ruimte. Het personeel kiest de tien beste vragen. De leerlingen mogen vervolgens hun vraag stellen op de dag van de uitzending. Het is een opwindend evenement – een wereldprimeur voor dove leerlingen. Aldus de heer Ayling, wetenschapsleraar aan de school. Ik denk dat het heel belangrijk is voor onze dove leerlingen. Omdat het laat zien dat er geen grenzen zijn aan wat je kunt bereiken, wat je communicatieproblemen ook zijn.

ARISS

Het evenement wordt mogelijk gemaakt door de wereldwijde organisatie ARISS (Amateur Radio International Space Station) die aan het hoofd staat van de amateurradiocontacten voor de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA. Het ISS heeft een Amateur Radio station aan boord en de Astronauten zijn ook gelicenseerde radioamateurs. Het signaal is te ontvangen op de VHF-band voor amateurs In het hele Verenigd Koninkrijk is het live te ontvangen met behulp van amateurradio’s of scanners. Er is ook een live web feed beschikbaar op het internet. Men kan het evenement dus wereldwijd volgen, inclusief Mission Control, Houston!

Bron: Southgate