Resultaten radio-examens van 13 mei 2023: 25 geslaagden

Examens voor de radiozendamateur: wat gaat er veranderenOp 13 mei werden er radio-examens afgenomen in Leeuwarden. Van Henk Vrolijk, secretaris van de Stichting Radio Examens (SRE), ontvingen wij de voorlopige examenresultaten.

Voor het F-examen slaagden 8 van de 27 deelnemers (29,6 %) en voor N slaagden 17 van de 29 deelnemers (58,6 %).

De Stichting Radio Examens en de VERON feliciteren de geslaagden van harte en wensen de overigen veel succes bij de herkansing.

Examenresultaten 13 mei 2023

De examens werden deze keer in Leeuwarden gehouden. De deelnemers kwamen vooral uit Noord-Nederland, maar de noordelijke locatie weerhield een aantal deelnemers uit het zuiden niet om te komen. Ze hadden er in elk geval prima weer bij. Helaas waren de resultaten deze keer zonder aanwijsbare reden wat lager dan de afgelopen tijd het geval was. Wel zijn enkele deelnemers aan het N-examen gestruikeld over de gewijzigde definitie van ‘radioapparaten’ uit de Telecommunicatiewet. Deze gewijzigde definitie is te vinden in de bijgewerkte ‘Studiehulp voor de hoofdstukken 11, 12 en 13 van de exameneisen’, die is te downloaden van de website van de Stichting Radio Examens.

Voor het F-examen slaagden 8 van de 27 deelnemers (29,6 %) en voor N slaagden 17 van de 29 deelnemers (58,6 %).

Volgende radio-examen in Nijkerk

De laatste examens die door de Stichting Radio Examens worden georganiseerd zullen plaatsvinden op 21 juni in Nijkerk. We hebben daar extra zaalcapaciteit geregeld, maar het N-examen is al geheel volgeboekt en de inschrijving daarvoor is gesloten. Voor het F-examen is de inschrijving nog geopend tot en met 24 mei.

Ik ben geslaagd. Wat nu?

De Stichting Radio Examens (SRE) stuurt na het examen de scores van alle deelnemers naar de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI), het voormalige Agentschap Telecom. RDI controleert de persoonsgegevens en neemt deze op de database van personen met een zendamateur-registratie. Vanaf dit moment kan de geslaagde inloggen op zijn persoonlijke pagina om zijn roepletters te registreren. Geduld is dan een schone zaak, want dit kan een paar weken duren. Hierna stelt RDI een beschikking op met de uitkomst van het examen. Na ontvangst van de beschikking, brengt de SRE de deelnemers zo spoedig mogelijk op de hoogte.

Op de website van de RDI kun je vervolgens jouw registratie aanvragen.

Het CBR neemt de radio-examens over

Zoals bekend, neemt het CBR per 1 juli 2023 de organisatie van de radio-examens over. Lees daartoe ons eerdere artikel: Examens voor de radiozendamateur: wat gaat er veranderen.

Radioamateur worden. Hoe doe ik dat?

Het begint bij het doen van een cursus tot radiozendamateur. In de webshop van de VERON is het cursusmateriaal beschikbaar voor zowel het novice (N)- als het full (F)-examen. De cursus kunt u doen door middel van zelfstudie. Ook kunt u een van de trainingen volgen die gegeven worden in een van de 62 VERON-afdelingen verspreid over het hele land.