SAQ rapporteert ongelooflijk aantal luisteraars

De Alexander Grimeton Vriendschapsvereniging meldt voor de SAQ-uitzending van 4 juli 2021 “een ongelooflijk aantal” luisteraars. Maar liefst 524 luisterrapporten kwamen binnen  voor 4 juli-uitzendingen. Die vinden plaats op Alexanderson Dag. SAQ is het Alexanderson-station op zeer lage frequentie (VLF) in Zweden. SAQ zendt uit op 17,2 kHz. “We zijn overweldigd door alle fantastische feedback die we hebben ontvangen. Vanuit de hele wereld, in de verslagen van luisteraars en op ons YouTube-kanaal,” zei de vereniging.

Met publiek

“Het weer op Alexanderson Day was zonnig, met temperaturen rond de 25 °C. Aan de horizon waren enkele naderende onweersbuien te zien”, aldus het verslag. “Voor het eerst sinds het begin van de pandemie waren we in staat om een beperkt, zittend publiek in de zendhal te hebben – fantastisch! De Alexander Grimeton Vriendschapsvereniging slaagde erin twee succesvolle uitzendingen te doen.  Dit alles met de oude Alexanderson-dynamo SAQ.”

Opstarten en afstemmen

De eerste uitzending begon om 0830 UTC, met het opstarten en afstemmen van de Alexanderson-dynamo. Het bericht werd een half uur later uitgezonden en het zendgebeuren werd live gestreamd via YouTube. Amateurstation SK6SAQ, dat opereert vanaf het SAQ-terrein, was in de lucht voor Alexanderson Day. “Op Alexanderson Day waren de HF-omstandigheden niet optimaal, maar de radioamateurs hielden 169 QSO’s met 21 landen, voornamelijk in Europa en een paar uit de VS,” vervolgde het verslag. “Twee stations waren in bedrijf, met zowel SSB als CW.”

SK6SAQ-operators waren Mats, SM7BUA; Staffan, SM6DOI; Carl, SM6CPY; Kjell, SM6CQU; Sten-Eric, SM6DQO, en Hans, SM6LWH.

Ook verslag vanuit de VS

Jay Rusgrove, W1VD, in Burlington, Connecticut, was een van de Amerikaanse luisteraars die een verslag indiende. “De eerste transmissie was een moeilijk door een hoge QRN,” vertelde hij. “De tweede uitzending had iets lagere QRN-niveaus. De ontvangst was niet zo goed als de zomeruitzendingen van sommige jaren, die onverwacht goed blijken te zijn.”

Rusgrove plaatste een kort audiobestand van de tweede transmissieafstemming en uitzending. (Luister goed naar het schone CW signaal onder de ruis).

Bron: ARRL