Eerste YOTA kamp Amerikas succesvol afgesloten

YOTA regio 2 kamp succesvolHet eerste Youth on the Air (YOTA) kamp voor jonge radioamateurs in de Amerikas is succesvol afgesloten. Het vond plaats in in West Chester, Ohio. Naast andere activiteiten hebben de kampeerders het speciale evenementstation W8Y bediend. Dat gebeurde zowel vanuit het National Voice of America Museum of Broadcasting als vanuit het kamphotel. “Het gaat heel goed”, zei kampdirecteur Neil Rapp, WB9VPG. “De eerdere lancering van een ballon met een radioboodschap was succesvol,” zei hij. De jongeren stelden vast waar de lading ongeveer 3 uur verderop was geland. Vervolgens waren de kampeerders in staat om het pakket terug te halen, mede dankzij enkele begripvolle landeigenaren. De ballon bereikte overigens ongeveer 100.000 voet. Rapp zei ook dat de kampeerders vanaf de eerste dag goed met elkaar konden opschieten. Er waren over het algemeen weinig problemen.

Contact met ISS

Verschillende van de ongeveer twee dozijn kampeerders mochten vragen stellen aan ISS bemanningslid Akihiko Hoshide, KE5DNI, tijdens een Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) contact. In antwoord op een vraag van Graham, KO4FJK, zei Hoshide dat de interessantste dingen die hij vanuit de ruimte heeft gezien het vliegen door een noorderlicht was en het kijken naar “vallende sterren” vanuit het ISS. Hij zei ook dat de ISS-bemanning in staat was om een gedeeltelijke maansverduistering vanuit de ruimte te zien. Een andere kampeerder, Adam, KD9KIS, wilde weten hoe vaak de bemanningsleden van het ISS het amateurstation aan boord gebruiken. Hoshide antwoordde dat individuele bemanningsleden ongeveer om de paar weken of wanneer de gelegenheid zich voordoet de radio gebruiken.

ARISS

“Dit ARISS-contact is bedoeld om deze jonge radioamateurs te inspireren om meer te leren over communicatie met behulp van amateursatellieten en het maken van ARISS-radiocontacten,” zei ARISS deze week bij de aankondiging van de contactdatum. ARISS teamlid John Sygo, ZS6JON, in Zuid-Afrika fungeerde als het telebridge relay station voor het evenement in de late ochtend, dat live werd gestreamd via YouTube.

Eerste YOTA kamp in de Amerikas

Rapp zei dat hij hoopt dat dit proefkamp de informatie zal opleveren die nodig is om het kamp over meerdere locaties te herhalen in de komende jaren. “We hopen ook dat dit een meer robuuste gemeenschap van jonge radioamateurs oplevert,” voegde hij eraan toe. Het langverwachte zomerkamp voor maximaal 30 radioamateurs van 15 tot 25 jaar was gepland voor juni vorig jaar, maar moest worden verschoven naar deze zomer vanwege de bezorgdheid over de COVID-19 pandemie. Het kamp voor jonge radioamateurs in Noord- en Zuid-Amerika is gebaseerd op de Youngsters on the Air-kampen die de afgelopen jaren in verschillende landen van IARU-regio 1 zijn gehouden.

Meer radioervaring

Het kamp in regio 2 is bedoeld om de deelnemers te helpen hun radioamateurervaring naar een hoger niveau te tillen. dat gebeurt door hen bloot te stellen aan een verscheidenheid van activiteiten. Ook biedt dit gelegenheid andere jonge radioamateurs te ontmoeten. De activiteiten omvatten onder andere het bouwen van kits en het bouwen van antennes. Maar ook het vossenjagen, digitale modes en het lanceren van een stratosfeer-ballon. Het gebruik van satellieten door amateurs is een van de workshops die worden aangeboden. Andere workshops zijn effectieve radiocommunicatie, de geschiedenis van lokale radioamateurs en noodcommunicatie. Op het YouTube-kanaal staan dagelijkse hoogtepuntenvideo’s.

W8Y is in de lucht als de kampeerders projecten voltooien. Ook tussen de sessies door en tijdens de vrije tijd. Maar er stonden ook enkele nachtelijke uitzendingen op het programma.

Amateurradio is de beste hobby ter wereld!

Tijdens de openingsceremonie van het kamp op zondag sprak Tim Duffy, K3LR, de volgende woorden tegen de kampeerders: “Amateurradio is de beste hobby ter wereld!”

De kampeerders zagen ook een videopresentatie van Phillip Springer, DK6SP, voorzitter van de IARU Region 1 Youth Working Group.

ARRL en The Yasme Foundation doneerden project kits voor de kampeerders. XTronics stelde temperatuur gecontroleerde soldeerstations ter beschikking. De brochure op de Youth on the Air website bevat meer details over het kamp.

 

Bron: ARRL