Youngsters On The Air Roemenië

Nederlands radioamateurteam naar YOTA Roemenië

Youngsters On the Air RoemeniëVan 27 juli tot 4 augustus 2011 vertoefde een jong Nederlands amateurteam in Campina, Roemenië (90 km ten noorden van Boekarest). Daar vond een werkweek plaats voor jonge radioamateurs in het kader van het ‘Youth in Action’-programma van de Europese Commissie (EC). Het was de allereerste samenkomst op dit gebied in Europa.

Er hebben zich 45 deelnemers aangemeld uit negen landen: België, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Polen, Slovenië en Roemenië. Per land bestaan de teams uit vier jonge zendamateurs (tussen 18 en 25 jaar) en een teamcaptain.

het vertrek op Schiphol

Het Nederlandse team werd aangevoerd door de zeer actieve Lisa Leenders PA2LS (21) die ook voor de samenstelling zorgde. Zij heeft een en ander vooraf afgestemd met haar Belgische collega. Lisa was onlangs nog op DX-peditie naar Ghana. Zij studeert in Rotterdam Industrieel Produkt Ontwerpen.

Het project is opgezet door de stichting Zamolxes, genoemd naar de belangrijkste god uit de mythologie van Roemenië. Deze god zou in de oudheid rond de Dardanellen beschaving en kunst gebracht hebben. De stichting organiseert sedert 2001 bijeenkomsten van verschillende internationale groepen jongeren voor uitwisseling op het terrein van cultuur, onderwijs, sport, milieubescherming en humanitair werk. Financiering hiervan geschiedt voor 50% uit EC-gelden, voor 20% uit subsidies van de Roemeense overheid en voor 30% uit private donaties. Daardoor hoeven deelnemers slechts 30% van de reiskosten te betalen, verblijf en voeding zijn volledig voor rekening van Zamolxes. Voorzitter van deze organisatie is Florin Cristian Predescu YO9CNU, die in Campina ook een radioclub heeft met de roepnaam YO9KXR. Weblog van dit clubstation is: http://yo9kxr.blogspot.com.

het team

Voor de ‘Youngsters on the Air’–week is de speciale roepnaam YO0YOA aangevraagd. Het nogal intensieve programma voorzag in diverse PowerPoint-presentaties, onder meer over radioamateurisme in Europa, radioamateurisme en jongeren, frequenties, antennes, propagatie, satellietcommunicatie, digitale modes en hulp bij rampen. Na alle presentaties volgden intensieve discussies. Ook stonden een vossenjacht en een radiovelddag op het programma. In de hoofdstad Boekarest werd onder andere het kantoor van de nationale amateurorganisatie FRR bezocht. De laatste dag was gewijd aan evaluatie van het evenement en publiciteit daarover. Het volledige weekprogramma staat op de VERON en YO9KXR websites.

YO0YOA QSL-kaart

Dankzij dit project konden de Nederlandse en Belgische deelnemers goed kennismaken met de intensieve wijze waarop radioamateurisme in meer oostelijk gelegen Europese landen wordt beoefend.