In Electron van februari 2022

Op de voorpagina van Electron februari 2022

Op de voorpagina van Electron februari 2022: Vossenjachten en oriënteringslopen waren tijdens de coronamaatregelen, toen amateursporten verboden waren, niet mogelijk. In de rubriek Vossenjagen meerdere verhalen over radiovossenjachten en oriënteringslopen, nu het weer kan. Op de foto een Groningse familie, die na uitleg met veel plezier op pad gaat.

Uitgelicht

WSPR van A tot Z

Marcel Opbroek, PA3MRO, neemt ons mee in de technologie van foutcorrectie bij WSPR-transmissies. Hij gaat uitgebreid in op de wijze waarop WSPR de call, locator en uitgezonden vermogen omzet in een bericht van 50 bits. Begrippen als convolutiecode, Hammingafstand, trellis en stackdecoder passeren de revue. Voor wie alles wil weten achter Weak Signal Propagation Reporter.

Technische notities van PA3FWM

In zijn Technische notities legt Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM, uit wat een serielamptester is, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. Ook behandelt hij de sleufantenne en een poging een eiland als sleufantenne te gebruiken.

Een frontje maken

Frontjes maken, elke zelfbouwer heeft ermee te maken. OM Frans van Werkhoven, PA0FWN, legt uit hoe je te werk kunt gaan. Het is ook een aanvulling op zijn eerdere artikel in Electron.

NL-Post

In NL-Post “Leer eens wat nieuws: CW”, een verhaal van Geert, PA2G, hoe hij met zijn dyslexie toch al 29 wpm kan opnemen en 25 wpm seinen. Aad, PE1HTJ meet met de NanoVNA aan laagdoorlaatfilters. Hij legt tegelijkertijd ook even uit hoe het Smith-diagram werkt. Thieu, NL 199 werkt het nog verder uit. Daarnaast uiteraard de uitslagen van de SLP competitie 2021.

Vreemde effecten

Is een spoel op een ferrietkern in een gesloten metalen doos monteren verstandig? Die vraag probeert Nico Veth, PA0NHC, te beantwoorden. Dit aan de hand van een ferriettransformator voor een magnetic-loop-antenne.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender februari 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. Verder 50 jaar Dutch QSL-bureau en de RQM-vergadering in oktober jl. Ook aandacht voor de JW0X DX Adventure QO-100 DX-pedition vanaf Svalbard/Spitsbergen in april 2022.

VHF en hoger

Veel aandacht voor EME deze keer. EME met LoRa met de Dwingeloo schotel bijvoorbeeld. Maar ook EME op 23 cm in de ARRL EME-contest van Jan van Muijlwijk, PA3FXB. En niet te vergeten een 23 GHz transverter, geschikt voor 24 GHz door PE1CKK. En ook nog veel contestnieuws, waaronder de nieuwe DDAC op 23 cm.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron februari 2022

  • Uitslag Friese Elfstedencontest 2021
  • De Power Go Box
  • Herdenking Watersnoodramp
  • Potmeters
  • UBA 75 jaar
  • Komt u ook?
  • In memoriam
  • Stichting Service Bureau
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?