Koninklijke onderscheiding voor Mans Jansen PAøMBJ

Mans Jansen PAøMBJ

Fotografie: Guy Ackermans

Op maandag 26 april 2021 werd Mans Jansen PAøMBJ in Wageningen tot zijn grote verrassing onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Met een smoes werd Mans naar de Grote Kerk op de Markt in Wageningen geleid.

Dochter Krista had het e.e.a. zo goed voorbereid dat Mans pas onraad rook toen burgemeester Van Rumund hem als volgt toesprak:

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De burgemeester had zich goed ingelezen over het werk dat Mans vele jaren heeft uitgevoerd voor het Nederlandse Rode Kruis, de Protestantse Gemeente Wageningen en de VERON. Maar ook dat Mans van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. HF techniek (telemetrie) voor biomedische toepassingen.
Vanwege de corona pandemie zijn de lintjes in Wageningen in aparte sessies uitgereikt. Zowel Remy Denker PAøAGF als ondergetekende waren bij de uitreiking aanwezig.

Nederlandse Rode Kruis

Mans Jansen PAøMBJ

Fotografie: Guy Ackermans

Op 17-jarige leeftijd was Mans een van de jongste vrijwilligers van de provinciale verbindingsdienst Gelderland van het Nederlandse Rode Kruis. Als specialist communicatietechniek ondersteunde hij bij vele evenementen, zoals de Vierdaagse, de Bevrijdingsdag en ook bij de evacuatie rivierengebied in 1995. Nu 60 jaar later is Mans nog steeds actief voor het Rode Kruis.

VERON

Mans Jansen PAøMBJ

Fotografie: Guy Ackermans

Mans Jansen PAøMBJ is sinds 1963 lid van de VERON en sinds 2008 voorzitter van de afdeling Wageningen. Als voorzitter geeft hij leiding aan de maandelijkse bijeenkomsten en voert hij overleg met de VRZA Zuid-Veluwe. Mede door de inspanningen van Mans zijn beide verenigingen een samenwerkingsverband op lokaal niveau aangegaan.

Naast zijn rol als voorzitter doet Mans veel aan ontwikkeling en ontwerp van schakelingen op HF gebied. Hij publiceert met enige regelmaat hierover in Electron.

Ook is Mans een expert in het uitleggen en begrijpelijk maken van complexe elektronische schakelingen, zowel in het ontwerpen, bouwen, testen, verbeteren en toepassen. Tevens geeft hij over zijn projecten lezingen door het gehele land.

In het buitenland zijn deze projecten niet onopgemerkt gebleven en ook daar bouwt men zijn schakelingen. Vaak met ondersteuning van Mans d.m.v. e-mailverkeer en het leveren van printen of moeilijk verkrijgbare elektronische componenten.

Hij doet de vereniging eer aan met experimenteel onderzoek. Niet alleen bij de VERON, maar ook voor het Rode Kruis en de toekenning van een Koninklijke onderscheiding is zeer terecht.

Namens de afdeling Wageningen,
Fred Verburgh PAøFVH, secretaris