Geen officiële 4 mei herdenking gevallen radioamateurs in 2021

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Om de 5 jaar is er een officiële herdenking waarbij beide verenigingen VERON/VRZA  aanwezig zijn. Helaas kon dit in 2020 niet doorgaan in verband met de noodzakelijke maatregelen als gevolg van de coronacrisis. Ook in 2021 is er geen officiële 4 mei herdenking mogelijk.

Tijdens de oorlog waren radioamateurs in het verzet bezig met het opzetten en onderhouden van illegale activiteiten. In veel gevallen hadden hun activiteiten te maken met het saboteren van Duitse communicatie netwerken, terwijl zij zelf een eigen communicatie netwerk aan het opzetten waren. Echter, door verraad zijn veel radioamateurs door de bezetter opgepakt, gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Maar ook de barre omstandigheden in concentratiekampen was voor velen fataal.

Dit jaar geen officiële 4 mei herdenking

De directie van KPN volgt het regeringsbeleid inzake het organiseren van bijeenkomsten. Zij moet daarom helaas mededelen dat er ook dit jaar geen toestemming kan worden gegeven tot het houden van deze 4 mei herdenking. Bernard zorgt ervoor dat de tuin rond het monument wordt schoongemaakt. Kransen en bloemen worden wel aangenomen en bij het monument gelegd.

Elke 5 jaar

Elke 5 jaar vindt een officiële herdenking plaats waarbij de voorzitters van de VERON, Remy Denker PA0AGF en VRZA, Ruud Haller PA3RGH op 4 mei aanwezig zijn. Maar door de gevolgen van de coronacrisis kan dit in 2020 niet doorgaan. In plaats daarvan was er een sobere herdenking. Namens VERON, VRZA en KPN nam Bernard Grijpstra (PA3FZV) de honneurs waar. Bij het monument werden om acht uur de twee minuten stilte betracht, waarna de bloemstukken werden gelegd.


Het monument

Dr. L. Neher, de toenmalige directeur-generaal van de PTT onthulde het monument op 5 mei 1953. Elke vijf jaar vindt een herdenking plaats bij het monument.

Het monument is een gedenksteen van Tsjechische kalksteen met een bronzen medaillon, waarop drie mensen staan: een sprekend, twee luisterend, verbonden door radiogolven. De gedenksteen rust bovendien op twee natuurstenen palen.

De tekst op het medaillon luidt:

‘RADIOAMATEURS OFFERDEN HUN LEVEN VOOR DE VRIJHEID GEDURENDE DE OORLOG.’

Tot 2000 bevond het monument zich aan de gevel van het zendergebouw Radio Kootwijk van de PTT. Als gevolg van het opheffen van dit zendstation is het monument verhuisd naar het gebouw ‘Binnenlandse Omroep’ van de Nozema te Lopikerkapel. Ook is het monument geheel gerestaureerd. Het monument bevindt zich sinds 2013 op het terrein van KPN Broadcast Services in Hilversum.

Meer informatie: