Radio Oranje kondigde op 5 mei 1945 de vrijheid aan

Radio Oranje kondigde op 5 mei 1945 de vrijheid aan

Op zaterdag 28 juli was op BBC radio de eerste uitzending van Radio Oranje te horen. Vanaf die datum is tijdens de oorlog om 21.00 uur een dagelijkse uitzending van 15 minuten te horen. Waarin Koningin Wilhelmina de uitzending verzorgt. Deze uitzendingen waren bedoeld om de Nederlanders een hart onder de riem te steken tijdens de Duitse bezetting.

De Nederlander opgehitst door Radio Oranje

Luisteren naar deze uitzendingen kon niet zomaar. Op 13 mei 1943 kregen de Nederlanders te horen dat de radio moest worden ingeleverd. Als gevolg van de grote landelijke staking eind april, begin mei, die met grof geweld door de bezetter is onderdrukt. In het totaal vielen hierbij zo’n tweehonderd doden. Sommige Nederlanders gaven gehoor aan de oproep om de radio’s in te leveren, maar een kwart verdween in de illegaliteit.

De Nederlanders zijn via Radio Oranje opgehitst aldus de Duitse bezetters.

Codeberichten voor het verzet

Op pakjesavond 1944 begint de uitzending met 3 speciale berichten.

Bericht voor Bob van Jan “Blijf op de plaats waar je bent”
De kachel brandt haast nooit.
De jager vangt een haas

Engelandvaarders werden opgeleid als geheim agent en weer gedropt boven bezet gebied. Met hun, ook de zendkoffertjes. Engelandvaarders leerden het verzet de zendkoffertjes te gebruiken en hoe zij de berichten konden coderen.

Speciale uitzending van Radio Oranje op 5 mei 1945

Op 5 mei 1945 was er een speciale uitzending van Radio Oranje om de capitulatie van de Duitse bezetter aan te kondigen. Een uitzending van 30 minuten waarin ook de minister-president Gerbrandy was te horen.

Hier Radio Oranje, Goedenavond luisteraars in Nederland in oost en west, op zee en waar ook ter wereld. Zo begint de uitzending van 5 mei 1945. Nederland is vrij het Duitse leger heeft gecapituleerd

De gehele artikel uitzending is te beluisteren op de website van historiek.net.

De postume Ereleden van de VERON

Een bijzondere categorie Ereleden zijn de postume Ereleden. De 2e vergadering van de Verenigingsraad gehouden op 18 mei 1946, benoemde alle leden van de oude verenigingen NVVR, NVIR en VUKA, die gedurende de bezetting 1940-1945 gevallen zijn in de strijd voor de vrijheid van Nederland, postuum tot Erelid. De pagina postume Ereleden is aangepast en is hier te vinden.