Sobere officiële herdenking gevallen radioamateurs 2020

Jaarlijkse herdenking gevallen radioamateurs 2018

Monument aan de Witte Kruislaan 47 te Hilversum

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Om de 5 jaar is er een officiële herdenking waarbij beide verenigingen VERON/VRZA  aanwezig zijn. Helaas kan dit niet doorgaan in verband met de noodzakelijke maatregelen als gevolg van de coronacrisis.

Tijdens de oorlog zijn radioamateurs in het verzet bezig geweest met het opzetten en onderhouden van illegale activiteiten. In veel gevallen hadden hun activiteiten te maken met het saboteren van Duitse communicatie netwerken, terwijl zij zelf een eigen communicatie netwerk aan het opzetten waren. Helaas zijn door verraad veel radioamateurs door de bezetter opgepakt, gevangen genomen en ter dood veroordeeld of zijn door de barre omstandigheden in concentratiekampen omgekomen.

Dit jaar een sobere officiële herdenking

Elke 5 jaar vindt een officiële herdenking plaats. Ook de voorzitters van de VERON, Remy Denker PA0AGF en VRZA, Ruud Haller PA3RGH zouden op 4 mei aanwezig zijn. Maar door de gevolgen van de coronacrisis kan dit niet doorgaan. In plaats daarvan zal er een sobere herdenking zijn. Namens VERON, VRZA en KPN neemt Bernard Grijpstra (PA3FZV) de honneurs waar. Bij het monument worden om acht uur de twee minuten stilte betracht. En hierna worden de bloemstukken gelegd.


Het monument

Het monument is onthuld op 5 mei 1953 door dr. L. Neher. De toenmalige directeur-generaal van de PTT. Elke vijf jaar vindt een herdenking plaats bij het monument.

Het monument is een gedenksteen van Tsjechische kalksteen met een bronzen medaillon. Op het medaillon worden drie mensen afgebeeld. Een sprekend, twee luisterend, verbonden door radiogolven. De gedenksteen rust op twee natuurstenen palen.

De tekst op het medaillon luidt:

‘RADIOAMATEURS OFFERDEN HUN LEVEN VOOR DE VRIJHEID GEDURENDE DE OORLOG.’

Tot 2000 bevond het monument zich aan de gevel van het zendergebouw Radio Kootwijk van de PTT. Als gevolg van het opheffen van dit zendstation moest voor het monument een nieuwe plaats worden gevonden. Daardoor is het monument verhuisd naar het gebouw ‘Binnenlandse Omroep’ van de Nozema te Lopikerkapel. Ook is het monument geheel gerestaureerd. Het monument bevindt zich sinds 2013 op het terrein van KPN Broadcast Services in Hilversum.

Meer informatie: