EI50AOM Ter nagedachtenis van Aer Lingus vlucht 712

EI50AOM: Aer Lingus Viscount passagiersvliegtuigVijftig jaar na de crash van een Aer Lingus Viscount passagiersvliegtuig in de Ierse Zee – nog steeds het grootste verlies aan mensenlevens in de geschiedenis van de Ierse burgerluchtvaart – herinnert station EI50AOM zich deze tragische crash en herdenkt de 61 slachtoffers.

Speciaal evenementstation EI50AOM

Speciaal evenementstation EI50AOM – zal van januari 2018 – maart 2018 te werken zijn om de 57 passagiers en 4 bemanningsleden die tijdens deze crash zijn overleden te herdenken.

QSL via EI2KA, rechtstreeks met $ 2 en zelf-geadresseerde envelop of via het QSL-bureau. Het logboek wordt periodiek geüpload naar LoTW voor niet-papieren bevestigingen.

EI-AOM eindigt met een duik in zee

Op een frisse, heldere zondagmorgen – 24 maart 1968 – vertrok een Aer Lingus Viscount vliegtuig, registratie EI-AOM, vanuit Cork op weg naar Londen Heathrow. Binnen tien minuten na het opstijgen ontstonden er technische problemen met het vliegtuig. Veel mensen op weg van kerk naar huis waren getuige van verschillende spiraalduiken terwijl de piloot wanhopig probeerde het vliegtuig weer onder controle te krijgen. Uiteindelijk crasht het vliegtuig EI-AOM 42 minuten na het opstijgen in zee nabij de Tuskar Rock Lighthouse. Alle 61 bemanningsleden en passagiers uit Ierland, Groot-Brittannië, Zwitserland, België, Zweden, de Verenigde Staten en Nederland komen daarbij om het leven. Al snel waren er geruchten van een dwalende raketaanval en doofpotoperaties door de Ierse en Britse regering. Het eerste onderzoek in 1971 beantwoordde enkele vragen. Maar een tweede onderzoek in 2002 wees uit dat de Vickers Viscount een deel van de staart had verloren door metaalmoeheid of mogelijk een vogelaanvaring. Deze leidde tot een onbeheersbare situatie die eindigde met een duik in zee.