In Electron van mei 2023

Binnenkort valt Electron van mei 2023 op de mat. In deze mei-uitgave lees je onder andere over:

 • PV-panelen en radioamateurs,
 • G3XBM 21MHz-transceiver,
 • Lichtschip Maas met als startpunt Hoek van Holland,
 • Cursus voor SAQ-operator Grimeton.

Lees hier een korte vooruitblik.


Op de voorpagina een foto uit het artikel “PV-panelen en radioamateurs”. Je ziet de antennes op een testlocatie.

Uitgelicht

PV-panelen en radioamateurs

De realiteit anno 2023 is dat veel huiseigenaren een bijdrage willen leveren aan het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Sinds een aantal jaar neemt het aantal daken in uw wijk waarop de panelen liggen ongetwijfeld toe.

Dit artikel van de VERON-EMC-commissie gaat niet over de vele mogelijkheden en het rendement van een PV-installatie. Maar wel over dat u als radiozendamateur storing kunt ondervinden van PV-installaties in de buurt van uw woning.

De volgende vragen komen aan de orde. Wat veroorzaakt nu eigenlijk het EMC-probleem van PV-installaties? Hoe herken je dat storingen veroorzaakt worden door PV-installaties in de buurt? En hoe kun je als radiozendamateur omgaan met RF-interferentieproblematiek (RFI)?

G3XBM 21MHz-transceiver (Frans PA3CNO)

Frans PA3CNO bespreekt in zijn artikel een eenvoudig QRP-setje voor 21MHz dat door een beetje knutselaar in een avondje in elkaar te zetten is. Het ontwerp is van Roger G3XBM, een fervent QRP’er die ook veel in de weer is met WSPR. De eenvoudige 21MHz-tranceiver levert 0,8 Watt.

Lichtschip Maas (Ronald PE2HVH)

In zijn artikel leert Ronald PE2HVH ons een stukje Nederlandse telegrafiegeschiedenis.

De radiotelegrafie deed in Nederland haar intrede in 1902. Het was het jaar waarin een draadloze verbinding werd geopend tussen Hoek van Holland en het lichtschip Maas. Verbinding met schepen was de eerste praktische toepassing van radiotelegrafie.

De radioverbinding met het lichtschip Maas heeft tot 23 juni 1912 bestaan. Nadien is de zender van het lichtschip overgebracht naar de zeevaartschool in Vlissingen. De zender in Hoek van Holland was nog tot 1915 actief en daarna verhuisd naar Vlissingen om dienst te doen als reservezender van Scheveningen Radio.

Cursus voor SAQ-operator Grimeton (Eric PA1ET)

Nap PA1NG en Dick PA2DW controleren de frequentie van de SAQ: 17,126 kHz.

De VLF-zender SAQ in het Zweedse Grimeton is voor velen een begrip. De zender zendt uit op de zeer lage frequentie 17,2 kHz en is zelfs zonder echte ontvanger, maar met een goede geluidskaart en de juiste software op een Notebook te ontvangen. Dat is wat Erik PA1ET onder andere vertelt in zijn artikel over de historische zender.

Erik en nog drie andere Nederlandse amateurs (Jaap PA0T, Nap PA1NG en Dick PA2DW) waren zo gegrepen door het SAQ-virus dat zij de vrijwilligersorganisatie die de SAQ beheert, gevraagd hebben of ze een cursus zouden mogen volgen. Dat is in 2022 inderdaad gebeurd. Eric PA1ET vertelt in zijn uitgebreide verhaal over hun ervaringen.

Maar ook te lezen in Electron mei 2023

Ron Kuijper PE8E

 • Technische notities door PA3FWM
 • De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen en de HF-rubriek
 • Informatie over het VERON Pinksterkamp
 • Een artikel over schakelende mixers
 • Gouden Speld voor Ron Kuijper PE8E
 • En meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger’-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?