Video: Amateurradio ontmoet astronomie en ruimtevaart

Reinhard Kühn voor zijn antenne
Foto: Sven Geißler

Het is al weer enkele jaren geleden dat Reinhard Kühn (DK5LA) bijdroeg aan de bijzondere missie van de Longjiang-2-satelliet in zijn tocht rondom de maan. Reinhards amateurstation fungeerde destijds als grondstation voor de uplink.

Nog steeds houdt het hem bezig. Tijdens de Ham Radio 2022 in Friedrichshafen gaf hij een presentatie over het onderwerp, met videobijdragen van alle belangrijke spelers aan de missie, waaronder “onze eigen” Radiotelescoop Dwingeloo. Van deze presentatie is nu een Duitstalige videoreportage beschikbaar.

Longjiang-2

In 2018 werd DK5LA teamlid van de Chinese maanmissie Longjiang-2. Zijn opdracht was om als Europees grondstation commando’s te sturen naar de Longjiang-2.

Opname vanaf Longjiang-2

Opkomst van de aarde…
Foto: HIT, CAMRAS, Reinhard Kühn

Naast het Chinese Harbin Institute of Technology (HIT), de initiatiefnemer van de missie, was DK5LA de enige die de sleutelbestanden ontving om als uplink-station te mogen uitzenden. Veel andere deelnemers fungeerden als downlink-stations. Een hele belangrijke daaronder was de Radiotelescoop Dwingeloo, met zijn ontvangstschotel met een diameter van 25 meter.

Sensationele beelden

Tot de belangrijkste successen van de missie behoren onder andere de sensationele beelden van de zonsverduistering van 2 juli 2019 boven de Stille Zuidzee, voor het eerst gefotografeerd vanuit het maanperspectief. Hier was wereldwijde aandacht voor.

Ham Radio 2022

Na afloop van de missie bleef Reinhard veelvuldig aandacht geven aan het project. Hij werd vaak geïnterviewd, gaf regelmatig presentaties en trad zelfs meerdere malen op voor de Duitse televisie, zelfs in een quiz. Tijdens de eerste live Ham Radio in Friedrichshafen na de coronaperiode, gaf hij wederom een presentatie, met bijzondere videobijdragen van alle belangrijke deelnemers aan het maanmissieproject.

Natuurlijk geeft de initiatiefnemer van de Longjiang-2-missie, het Harbin Institute of Technology, acte de présence in de reportage. Wei Mingchuan (BG2BHC) stelt eerst het HIT-team voor en Hue Chaoran (BG2CRY) legt daarna aan de hand van een model van de Longjiang de verschillende satellietfuncties uit.

Ook is er een bijdrage van CAMRAS, de stichting die de Radiotelescoop Dwingeloo beheert. Tammo Jan Dijkema vertelt daarin onder andere over de geschiedenis van de radiotelescoop en geeft bovendien diverse details over de CAMRAS-bijdrage aan de maanmissie. Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat aanvankelijk de positiecoördinaten van de Longjiang onvoldoende nauwkeurig waren om de satelliet te kunnen volgen. Ook roemt hij de bijzondere en goede samenwerking tussen de leden van het internationale team.

De Spaanse wiskundige Daniel Estevez (EA4GPZ) komt eveneens aan het woord. Hij is onder andere een autoriteit op het gebied van het vaststellen van de precieze omloopbaan van satellieten. Zo wist hij tijdens de missie nauwkeurig te berekenen wat de beste momenten waren om commando’s naar de Longjiang te sturen om foto’s te maken. Daardoor konden de indrukwekkende beelden worden vastgelegd. Ook wist hij met grote precisie te voorspellen waar op de “achterzijde” van de maan de Longjiang uiteindelijk zou neerstorten.

Volker Schmid

Behalve deelnemers aan het Longjiang-2-project, spreekt Reinhard in de reportage ook met Volker Schmid, al jaren wetenschappelijk medewerker bij het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR). Hij coördineerde onder meer de Duitse bijdragen aan het Internationaal Ruimtestation (ISS) en begeleidde als missieleider de Duitse ISS-astronauten.

Meer informatie