Grondstation Spaanse URE satelliet geautomatiseerd

Grondstation Spaanse URE satelliet geautomatiseerdDe afgelopen weken is hard gewerkt aan de automatisering van het grondstation van de Spaanse URE satellieten. Dat bevindt zich in het hoofdkantoor van de Unión de Radioaficionados Españoles (URE) aan de Monte Igueldo-straat te Madrid. Momenteel is de automatisering volledig afgerond.

Nieuwe hardware en software

Dit werk, begonnen vóór de sluiting als gevolg van de pandemie, bestonden onder andere uit de vervanging van de elevatierotor. Die was namelijk vanwege achterstallig onderhoud niet meer bruikbaar. Ook moesten de antennes opnieuw uitgelijnd.  Zowel de circulair gepolariseerde VHF- en UHF-antenne. Daarnaast kwam er een nieuwe Linux-computer, met de ontvangstsoftware met SDR. Tevens staat hier de transmissiesoftware met behulp van Pluto-hardware, verworven door URE, op. Evenals de geautomatiseerde rotorbesturing met de hardware geleverd door EA4TX (ARS).

Telemetrie van vier satellieten

Dit station registreert en analyseert automatisch de telemetrie van de twee GÉNESIS-satellieten evenals EASAT-2 en Hades. Deze satellieten zijn allemaal ontworpen en gebouwd door AMSAT-EA. Dat geldt ook de afstandsbediening voor het geval er commando’s naar de boordcomputer nodig zijn. Daarmee kunnen de satellieten, eenmaal in de ruimte, instructies vanaf de aarde ontvangen om hun werking aan te passen. Hoewel de satellieten ook zelf de nodige intelligentie aan boord hebben, waarmee zich aanpassen aan onverwachte omstandigheden die zich in de ruimte kunnen voordoen.

Binnenkort lanceringen

SpaceX Spaanse satellieten

De GENESIS-satellieten worden binnenkort gelanceerd. Zodra Firefly, het Amerikaanse bedrijf dat de draagraket bouwt, de testen van zijn Alpha-raket voltooit op de Vanderberg-ruimtebasis in Californië. Wat betreft Hades en EASAT-2, beide bevinden zich momenteel in de satelliet-integratiefaciliteiten van Momentus in Santa Clara, ook in Californië. Naar verwachting is de lancering eind juni vanaf Cape Canaveral aan boord van SpaceX’s Falcon-9-raket. Problemen bij het bedrijf Momentus verhinderde overigens de geplande lancering in januari van dit jaar.

IARU gecoördineerde frequenties

IARU heeft overigens de volgende frequenties gecoördineerd:
• Hades – uplink 145.925 MHz, downlink 436.888 MHz
• EASAT-2 – uplink 145.875 MHz, downlink 436.666 MHz

Bron: Automatizada la estación de telecomando de satélites de URE