IARU coördineert twee radioamateursatellieten

IARU coördineert twee radioamateursatellietenIARU coördineert opnieuw twee radioamateursatellieten. Ten eerste de URESAT of HADES-B, een Spaanse amateursatelliet. Ten tweede de LightCube, een educatieve missie. De sponsor is de Arizona State University. De URESAT gaat mee met een raket van SpaceX . De LightCube daarentegen gaat de ruimte in vanuit het ISS. Dit gebeurt niet eerder dan oktober 2022.

URESAT

URESAT (HADES-B ITU-aanduiding) is een 1,5 P Pocketqube-missie, gesponsord door AMSAT-EA. Het biedt gelicentieerde radioamateurs over de hele wereld de mogelijkheid om met FM-spraak en AX.25/APRS 300/1200 bps te communiceren. Dit gebeurt door de implementatie van een op SDR gebaseerde FM- en FSK-repeater. Ook is er een SSTV-cameramodule van de universiteit van Brno naar verwachting aan boord, afhankelijk van de beschikbare tijd. De beelden zullen willekeurig worden genomen, maar de SSTV-module zal enkele ROM-gecodeerde beelden bevatten die ook zullen worden uitgezonden.

De hardware- en softwaresubsystemen van URESAT zijn verbeterde versies van de vorige AMSAT-EA HADES-satellietmissie die op 13 januari 2022 is gelanceerd met een SpaceX Transporter-3-missie. De satelliet krijgt een downlink op 436,888 MHz en een uplink op 145,975 MHz voor een V/U FM spraakrepeater. Daarnaast ook een baken met FSK, AFSK en APRS telemetrie plus een CW baken. De lancering gaat naar een polaire baan van 525 km met SpaceX in oktober 2022, begeleidt door Exolaunch/Alba Orbital. Meer info op https://www.amsat-ea.org.

LightCube

LightCube is een 1U CubeSat educatieve missie van de Arizona State University. Het doel is om mensen over de hele planeet te inspireren en een leerervaring te bieden door een licht te produceren dat met het blote oog zichtbaar is. De flits, die naar verwachting even helder zal zijn als het Internationale Ruimtestation ISS, komt van twee Xenon-flitsbuizen. Het ruimtevaartuig zal worden geactiveerd door radioamateurs. Deze missie met als doelstelling de toegankelijkheid van satellieten te vergroten, zal meer mensen inspireren om radioamateur te worden en te blijven communiceren met meer CubeSats. Naast het triggeren van de LightCube-flits kunnen radioamateurs ook de telemetrie-informatie downloaden en decoderen. De downlink is op 437,175 MHz met 1k2 AFSK met AX25. Geplande stationering vanaf het ISS is niet eerder dan oktober 2022. Meer informatie op: https://lightcube.space.

Bron: AMSAT