Verslagen van de deelnemers aan het ILLW-evenement 2023

Verslagen van de deelnemers aan het ILLW-evenement 2023

Ter herinnering aan ILLW-evenement medeoprichter Mike Dalrymple, overleden in 2005.

In het weekend van 19 augustus 2023 vanaf 00:01 UTC tot 20 augustus 2023 24:00 UTC vond het 26ste ILLW-evenement plaats. Dit jaar stonden er in de officiële lijst met registraties niet minder dan 409 deelnemers genoteerd.

Het International Lighthouse and Lightship Weekend ( ILLW ) is een jaarlijks terugkerend evenement. En het wordt telkens in het derde volledige weekend van augustus gehouden. Dit evenement was het geesteskind van John Forsyth en Mike Dalrymple. Beiden waren lid van de AYR Amateur Radio Group in Schotland. Het evenement, dat begon in 1998, heeft zich ontwikkeld tot een internationale bijeenkomst van radioamateurs uit naar schatting 100 verschillende landen.

Lees hier de verslagen van deelnemers aan het ILLW-evenement 2023.

Hoe het begon

Het begon allemaal in 1993 tijdens een natte winteravond, na een clubavond van de AYR Amateur Radio Group in Schotland. Twee leden, John GM4OOU en wijlen Mike GM4SUC, spraken over het creëren van een evenement in de zomer. Een evenement dat genieten van de buitenlucht combineert met amateurradio. Verschillende thema’s kwamen aan bod: havens, luchthavens, historische locaties in Schotland, de Firths of Scotland, kastelen, enz. Maar uiteindelijk werd besloten dat de vuurtorens van Schotland ideaal zouden zijn. Vanaf 1998 werd zo in het derde volledige weekend van augustus het International Lighthouse Lightship Weekend (ILLW) georganiseerd.

Het doel van het ILLW-evenement is het bevorderen van het publieke bewustzijn van vuurtorens en lichtschepen. En hun behoefte aan behoud en herstel, het promoten van amateurradio en het bevorderen van internationale goodwill.

Inmiddels doen radiostations over de hele wereld mee. En door de jaren heen deden al zo’n 100 verschillende landen en ruim 500 verschillende vuurtorens en lichtschepen hieraan mee.

Twee vliegen in één klap

Voor de 2e keer op rij activeerde een groep radioamateurs van de lokale afdeling O04 Bochum van de DARC rond Roland DG1DPN en Thomas DB4LL de enige vuurtoren van Bochum.

Gelijktijdig met dit evenement organiseert de Association of Lighthouse Keepers hun Lighthouse Heritage Weekend. Daarbij worden vuurtorenbeheerders en -wachters over de hele wereld aangemoedigd om hun deuren voor het publiek te openen. Immers, niets mooiers dan een bezichtiging van hun vuurtoren en het vertellen van de geschiedenis ervan.

Het evenement wordt momenteel beheerd door een Australische radioamateur. En dat is Kevin Mulcahy VK2CE. Hij is er sinds 1998 bij betrokken is en nu eigenaar is van de domeinnaam en de website. Deze Kevin woont aan de uiterste zuidkust van New South Wales in Australië. En hij nam voor het eerst deel aan het evenement in 1998 vanuit Greencape Lighthouse. Dat deed hij met behulp van de Australian Naval Amateur Radio Society (ANARS) met de clubroepnaam VK2SEA. Vervolgens werd hij in 2000 aangesteld als Oceanië-coördinator door Mike Dalrymple GM4SUC, de oprichter van het evenement. En hij creëerde daarna de ILLW-website. Na het overlijden van Mike Dalrymple GM4SUC nam Kevin Mulcahy VK2CE de taak van beheerder op. Sinds de oprichting rond 1994 is het evenement uitgegroeid tot één van de hoogtepunten op de amateurradiokalender.

Een team vrijwilligers assisteert bij de uitvoering van deze weekendactiviteit. Grote organisaties zoals de Radio Society of Great Britain, de Amateur Radio Relay League of America en het Wireless Institute of Australia ondersteunen en promoten het weekend.

Lange Jaap in Den Helder

Een klassiek voorbeeld van wat niet mag gebeuren met een vuurtoren wordt hieronder op YouTube getoond met de vuurtoren Lange Jaap in Den Helder. Veel van deze prachtige bouwwerken lijden soms onder verwaarlozing. En het is de functie van dit evenement om mensen bewust te maken van de noodzaak om deze historische hulpmiddelen voor de navigatie te behouden voordat ze definitief ​​verloren gaan.

Het doel van het jaarlijks terugkerend evenement is dat de leden van een plaatselijke amateurradioclub een radiostation opzetten in of nabij een vuurtoren. Vanaf dit radiostation zullen zij dan het hele weekend of een deel ervan actief zijn. Het doel is om radiocontact op te nemen met andere amateurstations, ook met degenen die vanuit andere vuurtorenlocaties opereren. Bezoekend publiek wordt uitgenodigd om naar de activiteiten van de radioamateurs te kijken. En soms de apparatuur onder toezicht te gebruiken tijdens een bezoek aan de vuurtoren.

Voor meer info

Met dank aan Ronny ON6CQ