In Electron van augustus 2020

Electron augustus 2020Op de voorpagina van Electron augustus 2020:
De restauratie van een Marconi Radiorichtingzoeker uit 1930

Hans van der Pennen PA3GXB beschrijft hoe hij, als vrijwilliger bij de Stichting Historisch Materiaal Radio Holland met veel liefde een Marconi Radiopeiler uit 1930 restaureert. Het apparaat zit in een mahoniehouten doos met daarin koperen doosjes. In die doosjes zitten dan weer de afzonderlijke units. De radiopeiler ziet er nu weer als nieuw uit.

Coronatijd en de VERON

De coronacrisis is nog niet voorbij, zo memoreert algemeen voorzitter Remy Denker PA0AGF. Maar er is weer meer mogelijk. Daarom kwam het HB weer fysiek bijeen, zij het met 1.5 m afstand. De receptie en diner vanwege het 75-jarig bestaan van de VERON gaan echter niet door. Wel is het de bedoeling dat de VERON op 21 oktober, de dag waarop de VERON is opgericht, een QSO-party organiseert. We vragen onder andere de stations die in het kader van 75 jaar VERON een 75-call hebben, om in de lucht te komen. Het belooft een gezellige dag te worden. U leest daar meer over in het oktobernummer en op de website.

Uitgelicht

Verslag van special event stations 75FREE van radioamateurgroep YNOMY

Om stil te staan bij de bevrijding van Nederland heeft de radio- amateurgroep YNOMY (www.ynomy.nl) een evenement georganiseerd met verschillende speciale roepnamen gedurende de hele maand mei. In totaal deden deze keer tien OM’s mee met de calls  PA75FREE tot en met PH75FREE en PA75FREEDOM en PD75FREEDOM. Ze logden daarbij meer dan 13000 verschillende stations uit 137 verschillende DXCC. Het totaal aantal QSO’s was overigens veel meer dan 5 jaar geleden: meer dan 25000!

Eerste stappen als luisteramateur

Bernard Kruithof, PD75BER/NL249 verhaalt van zijn eerste stappen als luisteramateur. Met een 19-set werd hij als 15-jarige enthousiast voor deze hobby. In die jaren, immers een zonnevlekkenmaximum en minder QRM, kon je nog gemakkelijk de hele wereld horen met eenvoudige middelen. Hij werd VERON-lid en werd geholpen door de “oudere mannen” van de afdeling Nijmegen op zijn eerste stappen in de wondere wereld van de radioamateur. Inmiddels is hij lid van de afdeling Waterland, heeft hij examen gedaan en mag nu ook zenden.

De shack van Wilko Bulte PA1WBU

In de rubriek “De shack van” deze keer een kijkje in de shack van Wilko Bulte PA1WBU. De shack van een overtuigd zelfbouwer. Tussen de professionele meetapparatuur staan minstens zoveel zelfgebouwde apparaten, zoals voedingen, een rubidium frequentie-referentie, een frequentieteller, een L/C meter etc. Een “Ham wall” met QSL-kaarten ontbreekt ook niet. Een 4m-transverter, een analoge ATV-ontvanger, een DATV- ontvanger, een zelfbouwvoeding, diverse SDR’s, een QO-100 grondstation, TETRA, het is duidelijk dat Wilko een brede belangstelling heeft.

Vossenjagen

In deze rubriek beschrijft Dick Fijlstra, PA0DFN het schema van de Minifox. Daarnaast beschrijft Janneke de Jong, PA3BFA een nieuwe 23cm-converter voor de 23 cm ARDF-ontvanger van Hans Bos PA0JBG. Dit is een converter in smd-techniek met eenvoudig verkrijgbare onderdelen. Het is een doorontwikkeling van zijn  70cm-peiler.

Schumannresonantie

Een aanvulling op het artikel van Dick van Vulpen PA0DVV over Schumannresonantie in het juninummer (abusievelijk aan Gerrit Westera PA0GEW toegeschreven). Nu komt Gerrit Westera PA0GEW zelf aan het woord en legt nogmaals klip en klaar uit wat Schumannresonatie nu eigenlijk is.

DATV-experiment op 2 meter

De VERON organiseert op 22 augustus 2020 een DATV-experiment op 2 meter. De bedoeling is om met zoveel mogelijk stations in DATV met gereduceerde bandbreedte te werken op de frequenties 144.6 en 145.3 MHz. De maximale symbol rate is 125 kS/s, dus maximaal een bandbreedte van 170 kHz. Het evenement vindt plaats van 12:00 tot 16:00 UTC. Let op, het emailadres van Johan Jongbloed, PA3JEM is voorzitter.prc@veron.nl.

Maar ook te lezen in Electron augustus 2020

 • Cursussen F en N-amateurs starten online vanaf 1 september
 • Andere tijdschriften – zelfbouw halo voor 4 en 6 m
 • De 42e Ballonvossenjacht op 20 september gaat door!
 • Eerste YOTA-online een succes
 • Amateurradio in 2036
 • NL-Post
 • HF-Rubriek
 • VHF en Hoger
 • In memoriam
 • Komt u ook?
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?