In Electron van december 2023

Electron december 2023Binnenkort valt Electron van december 2023 op de mat. In deze uitgave lees je onder andere over:

 • Hans PA0Q Amateur van het Jaar 2023
 • IARU R1-conferentie Zlatibor
 • Morse & Straight Key Challenge
 • CQWW SSB 2023
 • QRP Multiband Transceiver
 • WSPR-experiment
 • Loterij DvdRA
 • 1923: eerste verbinding met VS

Lees hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto:  Hans PA0Q Amateur van het Jaar 2023.  Zie pagina 562.

Uitgelicht

IARU Conference Zlatibor

Remy Denker PA0AGF doet verslag van de IARU-conferentie in het Servische Zlatibor

Maandag 30 oktober reisden de vier leden van de VERON-delegatie naar het vliegveld van Belgrado om vandaar met de bus, samen met andere delegatieleden naar het hotel te reizen. Theo Koning PA1CW en Remy Denker PA0AGF reisden vanaf Schiphol. Rob Hardenberg PE1ITR vertrok vanaf vliegveld Eindhoven. Erwin Serlé PE3ES reisde via vliegveld Charles De Gaulle naar Belgrado. Erwin woont in Frankrijk en reizen via het Franse vliegveld was de beste optie.

Delegatieleden werden op het vliegveld opgevangen en als groep samen met andere deelnemers in een bus naar het conferentiecentrum gebracht:
nog eens drie uur erbij na de lange reis naar Belgrado. In het hotel werden de enigszins vermoeide reizigers door de gastheer Zoran Mladenović YU1EW, de president van de Servische radiovereniging SRS, hartelijk ontvangen. De SRS bood een welkomstborrel en een diner aan. Dit gaf de mogelijkheid om met oude bekenden van vorige IARU-vergaderingen bij te praten. Erwin en ondergetekenden werden daarna nog gevraagd om een korte vergadering bij te wonen.

De eerste conferentiedag

Op woensdag 1 november vond na het ontbijt voor Remy de eerste vergadering plaats, over ondersteuning geven aan verenigingen die om een of  andere reden niet goed georganiseerd kunnen zijn. De IARU wil die ondersteuning gaan verlenen. Er waren 37 deelnemers uit diverse verenigingen.

Vervolgens deed de President van de IARU-R1, Sylvain Azarian F4GKR verslag over het project ‘Shaping the Future’ van de IARU-R1 zelf. De officiële opening, ofwel de Plenary Meeting, vond daarna plaats. De voorzitter van de SRS heette de deelnemers van harte welkom. Hierna hield Tim Ellam VE6SH president van de IARU (wereldwijd) een toespraak over de toekomst van de IARU. Vervolgens was het tijd voor de officiële opening door Sylvain. Daarbij werd ook stilgestaan bij overleden amateurs die een rol van betekenis hadden binnen de IARU-R1.

Lees dit artikel verder in Electron!

Hans PA0Q Amateur van het Jaar

Laatste jaarlijkse grote Dag voor de Radioamateur: in 2024

Françoise Kosters, voorzitter van het Vederfonds overhandigt de prijs aan Hans Remeeus PA0Q

Tijdens de Dag voor de RadioAmateur (28 oktober 2023) sloegen twee dingen in als een bom. Om te beginnen: de Dag voor de RadioAmateur 2023 was de laatste in de IJsselhallen in Zwolle, maar ook de laatste jaarlijkse dag in deze vorm. Een leuker nieuwtje was de benoeming van Hans Remeeus PA0Q, ‘onze’ redacteur van de HF-rubriek, tot Amateur van het Jaar 2023. Electron doet verslag van deze bijzondere dag. “Dit had ik nooit verwacht!” riep de naar Oostenrijk geëmigreerde Nederlander emotioneel vanaf het podium bij het in ontvangst nemen van de prijs.

Later, bij de start van de Morse Challenge is Hans nog steeds een beetje in de war. “Ik kan er nog steeds niet over uit, maar ik ga wel mijn best doen mijn hoofd bij de Challenge te houden.” De Amateur van het Jaar krijgt een wisselbeker, een oorkonde en een geldbedrag. Sinds 1963 gaat de prijs naar een radioamateur, die naar de mening van het Vederfonds in het afgelopen jaar een vooraanstaande rol had in de ontwikkeling van de radiotechniek of het zendamateurisme. Naast alle andere illustere radioamateurs valt nu dus Hans de eer te beurt.

Voelde Hans bij het uitspreken van de considerans door Pieter Tjerk de Boer PA0FWM al nattigheid? “In eerste instantie niet,” lacht Hans. “Hij begon over communicatie van zeeschepen met kuststations zoals Scheveningen Radio, waar ik ook gewerkt heb. Ik keek mijn oud-collega aan en we vonden het wel grappig. Ook toen Pieter Tjerk zei: ‘veel oud-medewerkers van Scheveningen Radio zijn daarnaast of daarna ook als radioamateur actief geworden,” had ik nog steeds niks in de gaten, want ik ken wel meer oud-collega’s die nu radioamateur zijn. En zelfs niet toen Pieter Tjerk begon over de HF-rubriek in Electron en dingen als SOTA, waar ik ook aan doe, en de ‘Morse & Straight Key challenge en morse als immaterieel cultureel erfgoed. Echt, ik heb zitten luisteren en vond het interessant en erg in mijn straatje, maar ik zocht er niets achter.”

Hans kreeg wel een vermoeden toen Pieter Tjerk dit zei: “Dames en heren, het Hoofdbestuur van de VERON heeft een radiozendamateur voorgedragen als Radio-Amateur van het Jaar 2023, die naast en vooral na zijn carrière als telegrafist bij Scheveningen Radio zeer actief is geworden in het radioamateurisme; zijn activiteiten concentreren zich op kortegolf en morse, niet alleen in de eigen shack of op een SOTA-bergtop, maar ook organisatorisch bij activiteiten zoals de PACC-contest, de HF-rubriek en de morse-challenge, en daarbij weet hij anderen te stimuleren. Het bestuur van de Stichting Wetenschappelijk Radiofonds Veder heeft deze voordracht gaarne overgenomen.”

Lees dit artikel verder in Electron!

Maar ook te lezen in Electron december 2023

 • De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?
 • Groen aggregaat op HF Fieldday
 • HAM RADIO Friedrichshafen
 • Nieuwe rekenmachine zendexamens CBR
 • Belgische radioamateurs krijgen toegang tot 40 MHz
 • Nieuwe leden
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?