Microwave Update 2019

Microwave Update 2019Ook dit jaar was er in de VS een jaarlijkse bijeenkomst voor VHF en hoger, de Microwave Update. Het begon in 1985 als een conferentie voor 1296 en 2304 MHz en telde 66 bezoekers. Het jaar daarop heette het de Microwave Update, en die naam is blijven hangen. Sindsdien is er jaarlijks een bijeenkomst. Don Hilliard, W0PW organiseerde de eerste vier conferenties, gewijd aan ontwerp, constructie en gebruik van apparatur voor microgolf banden. Deze vier conferenties waren in Estes Park, Colorado. Maar sindsdien is deze conferentie telkens op een andere plaats. Ook de organisatie is telkens in handen van andere locale VHF-UHF-SHF-groepen. Zo was de Microwave Update 2019 van 3 tot 5 oktober in Dallas, Texas. Hiervoor was de organisatie in handen van de North Texas Microwave Society.

Microwave Update 2019 Proceedings

Er is een dik boekwerk van de conferentie, de Proceedings. Hierin staan artikelen van de sprekers. Het 470 paginas tellende PDF-document bevat een schat aan informatie. Je vindt hier boeiende beschrijvingen van zelfbouwprojecten. Maar ook propagatie, scatter en technische achtergrondverhalen komen aan bod. Hier een korte bloemlezing uit de meer dan 50 artikelen.

Veldsterktemeter met geluidssignaal

Sam Green, W0PCE beschrijft een veldsterktemeter met drie IC’s. Hij gebruikt een LM311 voltage naar frequentie-omzetter gevolgd door een dubbele flip-flop. Daarmee maakt hij de ouput van een logarithmische detector hoorbaar. Tot 500 MHz is dat een AD8307. Daarboven tot 2.5 GHz een AD8313 en tot 4 GHz een AD5513. De idee van hoorbare feedback is bekend van satellietmeters. Maar hiermee kun je vrij eenvoudig over een groot gebied veldsterktes meten.

10 en 24 GHz aarde-aarde DX
VK7MO EME-schotelantennes

Bron: MUD

De beste DX van Rex Moncur, VK7MO op 24 GHz is 710 km via regenscatter. Maar op 10 GHz overbrugde hij wel 2793 km via tropo. Hij vertelt dat EME-technieken als digitale modes en GPSDO-locking ook voor aarde-aarde DX zeer effectief is. Daarnaast beschrijft hij de mogelijkheden om voorspellingen van precipitable water, de hoeveelheid water in de atmosfeer te gebruiken. Omdat absorptie in de atmosfeer op 24 GHz voornamelijk komt door waterdamp is dat een goede maat voor DX-mogelijkheden. Overigens staat er nog een stuk van Rex over EME op 10 GHz in. Hij gebruikt daarbij een portabel station met 76 cm schotelantenne.

Feeds voor schotelantennes

Voor liefhebbers van schotelantennes staan er verschillende artikelen over feeds in. Zo test Brain Thorson, AF6NA feeds uit de commerciële satellietwereld met concentrische ringen. En Donald Shea beschrijft een concentrische dual feed voor 2.4 en 10 GHz. Tenslotte maakt Paul Wade, W1GHZ hoorns met een 3-D printer.

En nog veel meer

Er staat nog een keur van andere onderwerpen in de proceedings van de Microwave Update 2019. Van Arduino tot vliegenmepperreflector, van Lime SDR tot 76 GHz transverters. Dus voor elke liefhebber van de hogere banden is er een pareltje te vinden.

GNU Radio

Verder was er nog een workshop over GNU Radio. Daarvan is een aparte pdf-document met de daarbij gebruikte dia’s op de website van de NTMS te vinden. Hierin vind je voorbeelden en opgaven waarmee het gebruik van GNU Radio wordt verduidelijkt.