SSTV-uitzendingen vanaf ISS op 2m-band van 29 juli tot 4 augustus

SSTV vanaf ISSNa het succes van de vorige keren, zendt het International Space Station (ISS) wederom SSTV-beelden uit op de 2m-band. Lees in dit artikel hoe je die beelden kunt ontvangen.

Het uitzendschema is als volgt:

  • 29  juli: van 13:15 UTC tot 21:25 UTC
  • 30  juli: van 13:50 UTC tot 19:30 UTC
  • van 1 augustus 09:40 UTC tot 4 augustus 18:15 UTC

 

Details SSTV-uitzendingen

De SSTV-beelden worden op 145,80 MHz uitgezonden en maken daarbij gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon is al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen. Natuurlijk kun je ook iedere andere 2m-ontvanger gebruiken, waaronder ook online ontvangers. De volgende twee WebSDR’s zijn bijvoorbeeld geschikt:

Om de beelden te zien, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens bijvoorbeeld het gratis programma MMSSTV om het signaal te decoderen.

Handige tips (in het Engels) over het ontvangen van de SSTV-beelden van het International Space Station vind je via deze link. Erg nuttig is ook deze Youtube-video. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt vaststellen of het ISS binnen bereik is voor jouw locatie. Je kunt daartoe ook direct de volgende website bezoeken: https://www.heavens-above.com/

Deelnemende radio- en luisteramateurs worden uitgenodigd om ontvangen beelden te uploaden via de volgende pagina: www.spaceflightsoftware.com/ARISS_SSTV/

Voorbehoud

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daarom is de planning onder voorbehoud.

 

Bron: ARISS