In Electron van februari 2021

Op de voorpagina van Electron februari 2021:

Electron februari 2021

Op zondag 29 november was er vanaf 10.00 uur in Willems- oord bij Steenwijk een individuele 2 m ARDF-training, georganiseerd door Wim, PA3AKK

De volledige route was ongeveer 8 km. Maar PA0JNH koos voor de kortere route met de drie oneven vossen. De overige deelnemers hebben alle vijf zenders opgezocht. Met de antennes in de hand is het ook niet moeilijk om minimaal 1,5 m onderlinge afstand te bewaren en zo de coronaregels op te volgen.

Vossenjachtronde

Overigens is elke vrijdagavond om 19.00 uur een vossenjachtronde op 3,603 MHz.

Uitgelicht

Amateuroverleg met Agentschap Telecom

Op 22 oktober 2020 vond het 102e Amateuroverleg plaats. Remy Denker, PA0AGF doet verslag. Er komen altijd veel onderwerpen aan bod. Onder andere de herijking van de N-vergunning (die helaas niet gelukt is per 1-1-21), antenneplaatsingsproblematiek ivm herziene Omgevingswet, bovenregionale relaisstations, frequentiebeleid en nog veel meer.

Interesseonderzoek 2021 onder VERON-leden

In het VERON-beleidsplan ‘Fit for the Future’ staat dat de PR- commissie periodiek onderzoek doet naar de interesses van onze leden. Dus een soort marktonderzoek onder VERON- leden. Door dit periodiek uit te voeren krijgen commissies en werkgroepen een beter inzicht in welke aspecten van ama- teurradio populair en minder populair zijn. Vul daarom het interesseonderzoek 2021 in. Help de commissies en werk- groepen beter in te spelen op uw interesses.

De kristaloscillator

Harke Smits, PA0HRK behandelt uitgebreid de kristaloscillator, de basis van tegenwoordige radiofrequente signaalopwekking. Harke neemt ons mee door de theorie en doet vervolgens een aantal experimenten. Hij gebruikt onder andere een vector network analyser (VNA), zoals de NanoVNA bij zijn metingen aan de oscillatorschakelingen.

NL-post

NL-Post is deze maand weer erg interessant. Onder andere de afstemcondensator uit de oude BC221-frequentiemeter als afstemelement voor een 80-m ontvanger komt aan bod. Daarnaast de Siemens RK765 kortegolfontvanger met technische details en praktijkervaringen, waaronder het monitoren van de overkomst van de Oscar-7-satelliet. En uiteraard de SLP-contesten.

Een WSPR-zender bouwen deel 2

Ruud Jongeling, PE2BS/PE7BS bouwt een WSPR-zender in twee delen. In dit nummer deel 2. Hoe is de informatie gecodeerd en hoe krijg je die netjes gecodeerd en gedecodeerd?

Douchen zonder storing

Hoe de Zehnder-ventilator van Peter Voorloop, PA3CJV  een stoorbron blijkt te zijn en hoe hij erachter kwam.

HF-rubriek

In de HF-rubriek onder andere de PACC en de FiFi SDR 2.0 ontvanger voor digitale modi.

VHF en hoger

Ten eerste de uitslagen van de ATV-contesten. Renny, PE1ASH heeft de meeste punten vergaard (gefeliciteerd!). Meteor scatter en EME komen ook aan bod in de weak-signals-sectie. En tevens een uitgebreid verslag van de laatste ATV-contest. Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron februari 2021

 • Friese Elfstedencontest 2020
 • Vossenjagen
 • Storingsmeldingen oktober 2020
 • PI75ZUT-award
 • Schematheek
 • Jaarverslag DNAT 2020
 • HF-Rubriek
 • De internationale Dag van personen met een handicap
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?