Deens hospitaalschip Jutlandia 70 jaar geleden naar Korea

Deens hospitaalschip JutlandiaHet Deens hospitaalschip Jutlandia vertrok 70 jaar geleden naar Korea. De Deense radiovereniging EDR (Experimental Danish Radio Amateurs) activeert daarom de speciale roepnaam OVØJUTLANDIA in de periode van 1 februari tot 31 maart 2021. Toen op 25 juni 1950 de Koreaanse oorlog uitbrak, beloofde Denemarken het VN-commando te assisteren. Daarnaast beloofde Denemarken humanitaire hulp aan te bieden aan de geallieerde troepen in Zuid-Korea. Na onderhandelingen besloot Denemarken vervolgens een hospitaalschip en geneesmiddelen te sturen.

Koreaanse oorlog

De Koreaanse Oorlog is de oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het pro-westerse Zuid-Korea. Noord-Korea kreeg militaire ondersteuning van de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Terwijl Zuid-Korea werd gesteund door de Verenigde Naties en ontving militaire bijstand van diverse VN-landen. Op 25 juni 1950 vielen ten slotte Noord-Koreaanse troepen Zuid-Korea binnen. Daarop besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met Resolutie 84 tot militaire steun aan Zuid-Korea. Alle geallieerde troepen stonden daartoe onder leiding van de Verenigde Staten.

Deens hospitaalschip Jutlandia

Hospitaalschip JutlandiaIn het najaar van 1950 stemde de rederij ØK ermee in om het vrachtschip Jutlandia beschikbaar te stellen aan de Deense regering. De rederij bouwde het Deense vrachtschip om tot hospitaalschip en tevens schilderde de romp met rode strepen op de romp en ook de brug. Na de ombouw vertrok het schip vervolgens op 23 januari 1951 richting Korea. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van deze gebeurtenis activeert de Deense radiovereniging EDR (Experimental Danish Radio Amateurs) dan ook de speciale roepnaam OVØJUTLANDIA.

OVØJUTLANDIA

De roepnaam OVØJUTLANDIA is in de periode van 1 februari 00:00 UTC tot 31 maart 23:59 UTC actief op de meeste amateurbanden in CW, SSB en ook in verschillende DIGI-modes. Alle banden inclusief de WARC-banden en alle modes zijn toegestaan.

Alle wederzijdse contacten en SWL-rapporten zijn geldig voor het speciale OVØJUTLANDIA-Award.

Elk contact met OVØJUTLANDIA in CW, SSB of DIGI telt daarbij voor één punt.

Voorbeeld: contact met OVØJUTLANDIA op 20 m CW en 20 m SSB en 20 m RTTY en 40 m CW levert 4 punten op.

Er zijn drie categorieën voor het speciale OVØJUTLANDIA-Award.

DX:  GOLD= 7    –  SILVER= 5    –  BRONZE= 3
EU:  GOLD= 13  –  SILVER= 9  –   BRONZE= 5
OZ:  GOLD= 17  –  SILVER= 13  –  BRONZE= 7

Stuur uw request naar de awardmanager:  OZ4CG@live.dk

De QSL-kaart van de speciale roepnaam kan worden aangevraagd via Clublog OQRS voor verzending via bureau of direct. Alle logs worden geüpload naar LoTW en eQSL. Stuur geen QSL-kaarten via het bureau.

Vy 73 en GL

Het evenemententeam: OZ4CG, OZ1ACB en OZ2I 

Meer info: https://en.wikipedia.org/wiki/MS_Jutlandia

bron: qrz.com/db/OV0JUTLANDIA

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ