Radiozendamateur is nu ook een vak in het HBO

Op de Dag van de RadioAmateur bracht radiozendamateur Klaas Robers PAØKLS, opmerkelijk nieuws. In de considerans die hij uitsprak, voorafgaand aan de bekendmaking van de Amateur van het Jaar, meldde hij dat de studie tot radiozendamateur nu ook een keuzevak bij Fontys Hogescholen is.

Radiozendamateur ineens een vak in het HBO

Cursusboek voor F-zendexamen, nu ook op de HBO gebruiktProf. Ir. Robers: “Maar laten wij naar 2014 gaan. In dit jaar is er iets heel belangrijks gebeurd. Aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft een van de leraren Elektronica, zelf zendamateur, voorgesteld om de zelfstudie tot radiozendamateur op te nemen als keuzevak. Er zijn daar heel goede boeken voor, onder andere van de VERON, toevallig nèt vernieuwd in 2014, en het afsluitend tentamen is het F-examen zoals dat geëist wordt door Agentschap Telecom. Het college van bestuur van Fontys Hogescholen ging hier gaarne mee akkoord. Zelfstudie en eigen initiatief is iets dat ook van onze HBO-studenten op hoge prijs gesteld wordt. De student die kan laten zien dat hij dit examen gehaald heeft krijgt daarvoor studiepunten. En zo werd radiozendamateur ineens een vak in het HBO.

Term zendamateur heeft ineens meer gewicht

Ineens is het radiozendamateur zijn niet alleen een hobby, maar ook een vak op het HBO met een echt afsluitend tentamen. Mensen die het F-examen succesvol hebben afgelegd kunnen dus eigenlijk zeggen dat zij ook een echt vak gestudeerd hebben. Dat geeft de term zendamateur ineens een stuk meer gewicht. Iets wat de positie van zendamateurs in de samenleving zeker ten goede zal komen.