Zelfbouw voor de jeugd op de Dag voor de RadioAmateur

jeugdsolderen tijdens de Dag voor de RadioAmateur 2019Net als de afgelopen jaren is er voor jongeren de mogelijkheid om tijdens de Dag voor de RadioAmateur (zaterdag 2 november in de IJsselhallen in Zwolle) op het jeugdplein zelf een elektronica bouwpakketje te solderen. Het jeugdsolderen gebeurt onder begeleiding van iemand van de organisatie of iemand die meegekomen is om je te helpen.

Er kan dit jaar een ‘Celsius’ gesoldeerd worden. De Celsius heeft onder andere een temperatuursensor, twee 7-segment led displays en zes drukknoppen. Na het solderen van alle onderdelen heb je dan een apparaatje gemaakt die je op twee manieren kan gebruiken:

Celsius als thermometer

Het belangrijkste wat je met de Celsius kan doen is het meten van de temperatuur. En dat niet alleen, de Cesius onthoudt ook de minimale en maximale temperatuur. Dus straks weet je hoe koud het ’s nachts in de tent was tijdens het kamperen, of hoe warm het in de huiskamer werd toen iedereen op visite kwam voor je verjaardag.

Celsius als geheugenspel

Het leukste dat je met de Celsius kan doen is het geheugenspel. Je krijgt een hoog, midden of laag streepje te zien die je met één van de drie drukknoppen moet nadoen. Eerst één streepje, daarna steeds een nieuw streepje extra. Hoeveel stappen kan je onthouden? Goed concentreren en blijven oefenen dus, want na ieder spel is er weer een nieuwe volgorde van streepjes.

Celsius zelf soldeer project dvdra2019

Kosten en opgeven voor het jeugdsolderen

Een ‘Celsius’ kan gesoldeerd komen worden voor slechts 5 euro (inclusief batterijen), dankzij sponsoring door het VERON-Fonds. De sponsoring geldt alleen voor jongeren die op de DvdRA op het jeugdplein komen voor het jeugdsolderen. Vooraf opgeven is niet nodig. Er zijn ook enkele Celsius bouwpakketjes beschikbaar om thuis in elkaar te zetten, deze kosten 8 euro (zonder batterijen). Bij de stand van de JOTA-JOTI (ook op het jeugdplein) zijn ook andere leuke bouwpakketjes te koop, zie http://kitbuilding.org voor de pakketjes en de prijzen.

Meer informatie

Meer informatie over de Celsius is te vinden op: https://ivok.home.xs4all.nl/celsius/
Hier staat ook alle informatie om zelf een Celcius na te bouwen.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?