Duitse zendamateurs krijgen betere toegang tot 6m-band

De Duitse Bundesnetzagentur heeft een voorlopige voorziening getroffen om de toegang voor Duitse zendamateurs tot de 6m-band te verruimen. Dit is mede een gevolg van de World Radiocommunication Conference 2019 (WRC-19). Tijdens de WRC-19 kwamen de deelnemers namelijk onder andere een harmonisering van de toewijzing van de 6m-band in IARU Regio 1 overeen.

Voor Duitse zendamateurs betekent dat onder meer dat zij het gehele bereik van 50.0 tot 52.0 Mhz mogen gebruiken in plaats van uitsluitend het bandsegment 50.03-51.00 Mhz. Er zijn echter meer verbeteringen. Duitse zendamateurs mogen nu namelijk ook hogere zendvermogens gebruiken. Ook is het gebruik van de band voor contesten nu toegestaan.

Overzicht nieuwe toegang 6m-band in Duitsland

Tijdens het amateuroverleg in maart 2020 tussen de Bundesnetzagentur en onder andere de DARC kwamen de partijen het volgende overeen:

  • Frequentiebereik: 50.0-52.0 Mhz (voorheen: 50.03-51.00 Mhz)
  • Secundaire toewijzing
  • Maximale bandbreedte: 12 kHz
  • Transmissiemodes: alle
  • Antennepolarisatie: horizontaal
  • Gebruik van de 6m-band voor contesten: toegestaan (voorheen: niet toegestaan)
  • Maximaal zendvermogen: 750 Watt PEP (voorheen: 25 Watt PEP)

Hogere vermogens

Naast de uitbreiding van het frequentiebereik van 50 tot 52 MHz, mogen amateurs in een deel van de band ook hogere uitgangsvermogens gebruiken. Houders van een A-licentie mogen in het bandsegment 50.0-50.4 MHz zenden met een maximum vermogen van 750 Watt PEP. E-licentiehouders mogen maximaal 100 Watt PEP gebruiken in dat bandsegment. Daarnaast geldt in de rest van de band een maximum van 25 Watt PEP voor iedereen. Dit is een serieuze verbetering ten opzichte van de 25 Watt die oorspronkelijk voor de gehele (kleinere) band gold.

Goede samenwerking met Bundeswehr

Deze betere toegang tot de 6m-band voor Duitse zendamateurs is mede het resultaat van de productieve gesprekken tussen de Duitse Bundeswehr (de primaire gebruiker) en de DARC. Met de primaire gebruiker moeten namelijk goede afspraken worden gemaakt om storing door zendamateurs te voorkomen. Daarom zijn er sinds eind 2018 regelmatig gesprekken tussen de frequentie-managementteams van de DARC (DK4VW und DF2ZC) en het Duitse leger. Inmiddels is er een goede en zakelijke samenwerking ontstaan.

Looptijd

Deze voorlopige voorziening is geldig tot 31 december 2020, tenzij al eerder de herziene frequentieverordening in Duitsland inwerking treedt, waarin de wijzigingen definitief worden vastgelegd.

 

Bron: DARC